Safari – Ful, handikappad men snabb webbläsare

2008-04-10 @ 17:11

Eftersom jag normalt sätt kör Firefox och trivs med den har det inte funnits någon direkt anledning att testköra Safari på allvar. Av nyfikenhet ville jag ändå se vad en webbläsare från Apple kan göra. Jag kan börja med att informera om att jag kör en snabb dator med Windows XP.

Utseendet

Det första jag möts av när jag startar Safari är en mörkgrå webbläsare som inte alls passar in i det övriga systemet. Det som stör mig mest är att jag har mycket svårt att se både vad det står på de flikar jag klickar upp, men även vilken flik som är markerad.

Jag gör en sökning på Google och får fram en rullningslist. Den är väldigt blå och i mitt tycke väldigt överdesignad. Inte heller här följer den utseendet i resten av systemet.

En positiv sak med Safari är att om man klickar i ett textfält så markeras det med blått vilket gör att man tydligt ser vart man befinner sig när man skriver. Det skulle kunna varit lite snyggare rent grafiskt men det är helt ok.

Jag finner ingen stopp-knapp vilket är irriterande om jag vill stanna en sida när jag råkat skriva in en felaktig adress. I så fall måste man först klicka på uppdatera och sedan stopp, eftersom de sitter på samma knapp.

Då jag irriterar mig på designen av Safari vill jag byta tema men jag fann inget sådant. Jag sökte på nätet om information kring att byta tema i Safari och det går inte på ett enkelt sätt att genomföra.

Funktioner – eller avsaknad av funktioner

Vi kan börja med det som jag upplever som positivt. När man gör en sökning i en webbsida så markeras orden, men det tuffa är att resten av innehållet släcks ner så man mycket tydligare ser de ord som hittades. Jag har inte bestämt mig för om jag gillar det eller ej då jag fortfarande är ovan men det är lite nytänkande så jag tror det kan vara bra.

Jag använder flikar hela tiden för att surfa snabbt och effektivt och det är trevligt att flikar finns i Safari. En stor nackdel för mig är att jag inte kan mittenklicka för att stänga flikarna. Det gör att det tar längre tid att stänga dem, främst eftersom stäng-kryssen är så små.

Det finns massor av tillägg till Firefox som gör att man kan anpassa det mesta. Det finns tillägg till Safari också men inte i närheten av ett så stort utbud som till Firefox. Jag kan heller inte hitta något ställe i Safari att lägga in tillägg.

Det finns en funktion som jag tycker är bättre i Safari än i Firefox. Det är när man drar en bild till adressfältet eller till en ny flik. I Firefox får man en liten ruta, i Safari ser man när hela bilden följer med.

Snabbheten

Safari 3 är betydligt snabbare framför allt på Javascript än Firefox 2. Det har jag själv märkt när jag gjort egna tester och det är märkbara skillnader. Dock har Firefox 3 inte kommit ut än och det är utlovat att Firefox 3 ska vara snabbare än Firefox 2.

Sammanfattning

Jag tycker att Apple ska ta sig i kragen och lösa det hemska utseendet som gör att man knappt kan läsa vad det står. Sedan bör de ordna en möjlighet att kunna hantera tillägg och teman på ett naturligt sätt. Som den är idag så känns den för mig som en mycket handikappad webbläsare i jämförelse med Opera, Firefox och faktiskt även Internet Explorer 8.

Det här är en av de få produkter jag testat av Apple och så här långt har de inte imponerat, snarare tvärt om.

RSS-feed för kommentarer

2 svar till “Safari – Ful, handikappad men snabb webbläsare”

 • Jonas E
  2009-10-12 @ 22:42

  Safari & Apple har en ren & nygg design. Inget onödigt kludd. Kan inte förstå va som är, var så svårt att se i Safari?

  • jens
   2009-10-13 @ 5:45

   Sedan jag skrev det här inlägget har Safari ändrat sin design. Nu är det mycket tydligare.