Kristoffer Forsgren @ Apple i blåsväder?

Kristoffer Forsgren

Jämförelsen mellan Windows och OS X vad gäller antalet säkerhetshål känns lite haltande på många plan. Till att börja med verkar Secunia inte göra någon skillnad på Tiger, Leopard eller någon av de andra OS X-versionerna. Detta gör i så fall att de klumpar ihop totalt sett sex versioner av OS X under samma rubrik. Vidare så ligger många av hålen i tredjepartsprogram. Så det är lite av att jämföra äpplen och päron. :)

I min post om datorvirus och maskar så kom jag fram till att det på en av nätets största sidor med just attack-kod syntes en ganska tydlig tendens rörande fjärrattacker mot olika system från i år: 215 mot Windows, 27 mot Linux och endast en mot OS X. Såg man till alla attacker de hade så var det 1172 mot Windows, 413 mot Linux och endast 67 mot OS X…

Vad gäller iPhone vet jag inte riktigt var jag ska börja… iPhone är den bäst säljande avancerade mobiltelefonen i USA. Enligt en undersökning är det även den mobiltelefon som har absolut störst andel nöjda användare med. Jag vet inte riktigt om man kan klassa det som ”en av årets besvikelser”… Gartner är lite småroliga som ger sig på iPhone på det sätt de gör – helt enkelt därför att iPhone inte är (och inte heller har marknadsförts) som en företagsmobil. Det är lite som att försöka såga Porsches senaste cab för att den inte fungerar som flyttbil.

Jag kan rekommendera dig att känna lite på en iPhone. Jag kan intyga att det är den trevligaste mobiltelefon jag någonsin hållit i, aldrig tidigare har jag varit med om en så användarvänlig telefon.

Gartner har kläckt ur sig riktigt korkade analyser/kommentarer rörande Apple tidigare med för den delen. Detta kan man läsa om bland annat hos BusinessWeek.

Men det är klart, det är roligare att bara skrapa lite på ytan och bidra till att sprida en snedmålad bild antar jag… :P

Safari har fått en bugg införd i sig efter den senaste uppdateringen ja, det händer då och då hos alla mjukvaruleverantörer och är nog knappast något som någon kan förneka. Att Windowsversionen av Safari tidigare i år har krånglat och haft buggar i sig, tja… Du tror inte att det kan ha något att göra med att det var en beta-version? Du vet, lite som att betaversioner av Firefox eller [sätt in valfri mjukvara här] innehåller mer buggar än de skarpa versionerna…

Vad gäller skärmarna hos vissa av iMac-datorerna är det bara att hoppas att felkällan hittas och fixas. Datorn är enormt trevlig och det är så klart jättetrist att vissa exemplar drabbas av problem.

När man kommer till ”It just works” så måste jag säga att det enligt mina erfarenheter är just så. Operativsystemet bara fungerar, min Powerbook fortsätter glatt att spinna vidare och smiskar fram Leopard i en riktigt trevlig fart. OS X låter mig få saker gjorda på ett betydligt effektivare sätt än Windows. Då ska man betänka att jag ändå har använt Windows i nästan 17 år.

Jag säger som jag sagt förut, testa en mac (med ett öppet sinne) och jag har en känsla av att du kommer att fastna för plattformen du med. Jag är oerhört glad att jag tog steget och har inte ångrat det en enda gång, detsamma gäller även alla mina polare som gått över.