Copyswede-avgift ger dyrare mobiler!?

2014-05-19 @ 20:10

TV4 berättar att mobil-telefoner kanske snart ska avgiftbeläggas med Copyswede-avgift. Se klippet här.

Copyswede och kassetavgiften – I korthet

Copyswede

De vill påföra sina avgifter på så många prylar som möjligt, för att på något sätt rädda upphovsmännen från ekonomisk konkurs.

Kassettavgift

Det är en avgift som redan idag ligger på kassettband, DVD-skivor och andra lagringsmedia. Pengarna sägs gå tillbaka till upphovsmännen.

Copyswede-avgift snart även på mobiler!?

Lagen säger att en enhet måste vara särskilt ägnad åt privatkopering för att den ska beläggas med kassetavgiften.

Copyswede anser att mobil-telefoner är särskilt ägnade för privatkopiering. Jag tror inte ett dugg på det. Jag tror snarare att en telefon är särskilt ägnade för att ringa med och på senare tid för att surfa med. I andra hand kanske vissa privatkopierar filer på den, men långt ifrån alla gör det (jag gör det inte).

Om man inte privatkopierar då?

Långt ifrån alla har privatkoperiade filer på sin telefon. Hur ska vi göra för att nyttja avgiften? Ska vi snällt betala för en konsumtion som vi inte nyttjar? Varför då? Ska vi som inte är upphovsmän riskera sämre ekonomi, bara för att rädda upphovsmännen från att ha det dåligt ställt? Låter lite som Robin Hood fast väldigt fel.

En liknelse kan vara att några går på konsert, vissa smiter in, andra stannar hemma. Varför ska den som stannade hemma också betala?

Om jag har en dålig lön, kan vi inte införa en ny avgift för resten av befolkningen för att rädda min ekonomiska situation i så fall (rent hypotetiskt)? Snart kanske det blir så många avgiftsbelagda enheter att man kanske skulle överväga att bli musiker, för att få ta del av den saftiga inkomsten från Copyswede?

Vilka upphovsmän får betalt?

Jag har aldrig läst en artikel om de upphovsmän som blivit glada av att de har fått pengar Copyswede. Får någon verkligen pengar från dem? Om jag som ibland gör datormusik säljer min musik till någon som äger en pryl belagd med Copyswede-avgift, får jag betalt av Copyswede då?

Betala flera gånger om i dolda avgifter

Om jag köper en CD-skiva med musik på för 150 kr så räknar jag ju med att den ska kosta just 150 kr, inga dolda avgifter. Oavsett om jag har köpt den CD-skivan eller ej påförs jag dolda avgifter varje gång jag köper en brännbar CD-skiva eller DVD, andra lagringsmedia och snart mobiltelefoner.

Min lösning på problemet

Jag tycker att det är bättre att höja priset på CD-skivorna i affären, om upphovsmännen nu vill ha betalt. Om de tar mer betalt är det såklart ingen som vill köpa CD-skivorna, men HUR blev det VÅRT problem? Tjänar de för dåligt får de väl byta jobb som alla andra?

Kommentarer är avstängt.