TV-licensen blir straff-”skatt” för datoranvändare

2011-02-22 @ 19:18

På IDG finns ett flertal artiklar som berör SVT:s uttalande angående ändrade regler för TV-licensen. Nu ska plötsligt samtliga hushåll betala TV-licens oavsett om man ser på TV, använder SVT Play eller ej.

Några citat som sagts av SVT:

– Tanken är att alla hushåll ska betala, oavsett teknik.

– Public service är innehåll, inte ett mottagningssätt. Därför bör en allmän, teknikoberoende, avgift tas ut av hushållen – oavsett hur man väljer att ta emot innehållet. Det skulle också innebära att tv-avgiftskontrollerna skulle kunna upphöra.

– För att hålla rågången fri är det viktigt att public service-bolagen – inte Skatteverket – fortsatt har ansvaret att samla in avgiften.

Tankar kring förslaget

 • Det blir likt en straff-”skatt” för datoranvändare och alla andra människor. SVT vill få det att låta vettigt genom att bibehålla det som ”Public service”. När vi ändå har slagit oss in på den här banan kan vi lika gärna skicka pengarna till skatteverket direkt, utan mellanhänder.
 • Plötsligt ska vi betala för SVT Play oavsett om vi använder tjänsten eller ej. Låt TV-bolagen konkurrera istället. Det fungerar ju rent ekonomiskt för dem.
 • Varför kan inte SVTplay lösenords-skydda sin webbplats och låta de som betalar ta del av det? Antagligen för att de är oroliga över att inte få några användare.
 • Varför inte slopa TV-licensen helt och hållet? Vi har idag en mängd kanaler, vissa med reklam och vissa utan. Låt pengarna gå till något vettigare, som vård och omsorg.

Källor:

RSS-feed för kommentarer

3 svar till “TV-licensen blir straff-”skatt” för datoranvändare”

 • Bo Skog
  2011-02-23 @ 17:11

  Svt visar sitt rätta ansikte.Varför censurerar man Tv-radiokritiska människor.Varför vill man jaga oss.Varför vill man beskatta oss som hatar skiten.Varför vill man hela tvinga in människor i ett konformistiskt tänkande.De tål inte att hundratusentals människor vänder ryggen åt dem.I Marocko är det i alla fall så kungen når ut med sin rojalistpropaganda.Inte Sverige.

 • Lars Hansen
  2011-02-24 @ 10:35

  Det hela osar ökad intäkt för SVT. Känns inte som att de egentligen behöver mer pengar in för att kunna driva/tillhandahålla tjänsten. Pengar finns. Och argumentet om att tv-avgiftskontrollerna skulle upphöra är i mina ögon ganska ihåligt. TV-avgiften kommer alltså att kvarstå, och med all förmodan på samma nivå. Om kontrollerna sen skulle avta så kommer de givetvis att återinföras om följden blir minskad inbetalning.
  Nej, att lägga lösenord på SVTplay låter i mina öron som en mycket bra idé, om man nu prompt vill begränsa public service till de som har råd med den.

 • Ken »
  2011-04-19 @ 12:11

  Måste säga att det här känns helt sjukt, det finns ingen anledning till varför alla hushåll skulle behöva betala TV-tjänsten.