I konflikt med Kalmars fotografer

2011-02-17 @ 19:50

Jag ville ta kort på min son som är ca ett år gammal.

Jag hade ingen aning om att det skulle vara så svårt att få ut bilderna i sitt digitala format.

Fotografernas trista inställning

Jag betalar dyra pengar för att fotografen ska utföra ett arbete. Ändå ser fotografen bilden som sin egen. Den inställningen hoppas jag att fotograferna tvingas ändra på.

Så här säger kalmars fotografer:

Ateljé Sofie

”[…]Tyvärr levererar vi inga digitala bilder högupplösta, då vi är måna om kvalitén hela vägen. Vi anlitar ett labb som vi är trygga och väl inarbetade med.[…]”

Ateljé Wallander

[…]Då jag jobbar ananlogt för det mesta plus att man har copyrighten att tänka på så känner jag att jag inte kan hjälpa er med er förfrågan .. Lycka till .[…]

Nybro Foto & Ateljé

[…]Det går att få sina bilder i digital form hög upplöst, Nackdelen är priset som ligger på 10 000:- inkl. moms. Varför summan ligger på detta beror på att jag vill inte att folk sitter och redigerar bilder som jag har tagit, Ändras originalbilden kan jag inte längre stå för den som då också kan ge mig negativa referenser.[…]

Kungsfoto

[…]Vi har sedan digitaltekniken införts valt att inte lämna ut den digitala filen till våra kunder. Detta eftersom vi betraktar denna fil som vårt ”negativ”. I framtiden kommer vi att kunna erbjuda att man får filen på MMS och då är den krympt till det formatet.[…]”.

4 skäl till varför de borde vika sig

 • Vi lever nu och inte för 10 år sedan. Fotograferna borde anpassa sig till dagens teknik.
 • Digitala foton kan också vara en inkomstkälla.
 • Digitala foton tar ingen stor arbetskraft. De finns redan där, bara att lägga på skiva eller ett USB-minne.
 • En nöjd kund kommer oftast tillbaka och köper mer.

Ateljé Olson – Fotografen som håller måttet

Efter en del slit hittade jag tillslut en fotograf som håller måttet. Ateljé Olson är en liten personlig firma som jag lyckades få till en bra affär med.

Jag köpte några tavlor och eftersom jag köpte ganska mycket gick han med på att lämna ut de digitala bilderna brända på en skiva.

Bilden till höger visar hur bra resultatet blev (och jag har fått tillstånd att publicera den).

RSS-feed för kommentarer

3 svar till “I konflikt med Kalmars fotografer”

 • Kim Lemon »
  2011-02-19 @ 0:31

  Det är ungefär som om jag skulle bygga en webbplats åt en kund men behålla den på mitt eget webbhotell.

  På mitt webbhotell nekas kunden att uppdatera texter, ladda upp bilder, fräscha upp design eller göra något som jag inte kan stå för.

  Sinnessjukt.

  Svara
 • Linnea
  2011-05-05 @ 11:05

  Jag är fotograf och har så klart en annan inställning. Jag lämnar ut högupplösta filer, men då kostar det. Förr lämnade fotografer aldrig ut negativen. Att jag tar mer betalt för högupplösta filer ar att de kräver mer arbete och att jag då missar merförsäljning på förstoringar.
  Vad är det du vill ha när du går till en fotograf? I detta fall verkar det vara bilder på din son. Det får du. Det går inte att jämföra med en hemsida. Dock är det inte så länge sedan hemsidor i allmenhet såldes med serviceavtal…
  Om man vill, kan man försöka leva sig in i den andra sidan, och då kan man ibland förstå…

  Svara
 • Mikael k
  2011-06-08 @ 5:45

  Jag som både bygger webbplatser och ibland fotograferar tycker att ”riktiga” fotografer får anpassa sig till situationen som är idag. Ge kunden vad de vill och ta betalt för det, svårare är det inte. Om vi ska göra som man gjorde förr kommer vi ju aldrig framåt.

  Svara

Lämna en kommentar