Förenklade licenser med Creative Commons

2009-12-21 @ 22:44

Creative Commons

Jag kan börja med att klargöra att jag förespråkar öppen källkod och det som är gratis på internet. Samtidigt bör ingen ta åt sig äran för någon annans arbete. Jag tycker det hör till god sed att tydligt visa en länk till källan när man sprider någonting vidare.

Creative Commons

Creative Commons är en sida innehållandes färdiga licens-texter, som på ett mycket enkelt och grafiskt sätt visar vad man får göra och inte. Man behöver oftast inte läsa långa texter utan kan snabbt se vad som gäller. Licens-texterna finns även på svenska.

Jag har själv använt Creative Commons till mina projekt och brukar då endast kräva att användarna inte tar åt sig äran för mitt arbete utan länkar till källan.

Här är några av de licenser som finns på svenska

2.5

3.0 (unported)

Slutord

Många av oss tycker inte det här med licenser är speciellt kul att hålla på med, men det kan vara ett nödvändigt ont. Creative Commons kan dock göra det hela lite enklare. Bara länka till rätt licens så kan du spara en del tid.

Lämna en kommentar