1 barn smartare än 30 vuxna?

2009-08-26 @ 16:30

Idag på lunchen var jag iväg för att uträtta lite bankärenden. På vägen tillbaka till jobbet möttes jag av rött ljus vid övergångsstället. Bilarna hade grönt. Många hade lunch och det stod ca 15 personer på varje sida och väntade på att det skulle bli grönt för gående. Folk (inklusive mig själv) väntade… och väntade… och väntade på att få gå över. De tittade på bilarna, på knappen och sedan på varandra. Inget händer. Tillslut kommer 1 barn som direkt springer fram och trycker på knappen som nu signalerar att den är intryckt.

Folk räknar med varandra

30 vuxna (15 personer på varje sida av vägen) har inte förmågan att komma på vad som är problemet, medan 1 barn tar det för givet att man måste trycka på knappen. Att de vuxna istället tittar på varandra tyder på att man helt enkelt förväntar sig att andra ska ha gjort någonting åt saken. Chansen att någon redan tryckt på knappen borde bli större ju fler personer, men i verkligheten är det snarare tvärt om.

Dokumenterad effekt

Samma sak har dokumenterats när det gäller stora folkmassor där någon plötsligt blivit svårt sjuk. Ju fler folk det är, ju längre tid tar det innan personen får hjälp. De andra ignorerar händelsen eller förväntar sig att någon annan ska göra något åt saken.

Kommentarer är avstängt.