Gratis skydd mot virus och andra otyg

2009-06-27 @ 20:14

Introduktion

Att ha ett antivirus-program i kombination med en brandvägg är nästan ett måste för alla som har PC med Windows installerat. Därför har jag sammanställt en lista på gratis antivirus-program och gratis antivirus-tjänster. Om jag missat något program eller någon tjänst, lämna gärna en kommentar.

Några av de intressanta programmen och tjänsterna presenteras mer detaljerat längre ner.

Gratis antivirus-program

Gratis antivirus-tjänster

Information om programmen

AVG

Jag kör AVG och tycker det fungerar bra. Det är ganska snyggt och stör mig inte i mitt arbete. Det uppdaterar sig självt och oftast märker man inte av det. Enda nackdelen är att den ibland kan få problem att uppdatera sig. Jag brukar ignorera problemet och vid nästa omstart av datorn brukar problemet lösa sig av sig självt.

AVG

Morro

Microsoft säger att de kommer att släppa ett gratis antivirus-program. När detta skrivs har programmet inte släppts. Det är dock klart att det kommer heta Morro och det kommer vara mer omfattande än OneCare som nu läggs ner.

Mer information

Panda Cloud Antivirus

Mer och mer program och tjänster flyttar nu ut i molnet. Panda har tagit steget ut i molnet och släpper dessutom programmet Panda Cloud Antivirus helt gratis. Här kommer en video som visar hur det fungerar:

Jag tror helt klart att detta är framtidens sätt att bekämpa både virus och andra otyg.

Virus Total

Det är en webbtjänst där man kan skicka upp en fil för att se om den innehåller virus. När man laddat ner filer från webben kan det vara bra att testköra dessa så de inte innehåller virus.

Virus Total

Software Inspector

Den här webbtjänsten går igenom datorns program.

Software Inspector

När den är färdig visas en lista på varningar om det finns risk för virus, eller om programmen inte är uppdaterade. Enda nackdelen är det kräver att Java är installerat på datorn.

Spybot

Programmet säger till varje gång något annat program försöker lägga in information i Windows-registret. Om man exempelvis uppdaterar Quicktime så får man en fråga av Spybot om jag vill tillåta Quicktime att uppdatera registret. Eftersom jag valt att uppdatera det är det bara att acceptera förändringen.

Spybot

Kommer det däremot en fråga upp om förändringar i Windows-registret utan att jag valt att installera eller uppdatera någonting, kan det vara ett tecken på att virus försöker komma in i datorn.

Slutord

Förutom att ha bra antivirus-program kan man försöka hålla programmen och operativsystemet uppdaterat. Sedan kan man vara försiktig när det gäller nedladdning av okända filer, både på nätet och genom chatt-program som Live Messenger.

Saknar du något program eller någon tjänst, lämna gärna en kommentar.

RSS-feed för kommentarer

Ett svar till “Gratis skydd mot virus och andra otyg”

  • Thomas Näsberg
    2009-06-28 @ 14:47

    jag använder den på alla datorer jag installerar på– Advanced SystemCare . På http://www.iobit.com. Den reparerar och ökar farten på min dator med bara ett klick, Så jag behöver inte om installera mitt Windows eller köpa en ny dator. Det är det enklaste sättet att skydda , rengöra, reparera, och optimera min dator. Jag såg också att den skannar och lagar vad andra verktyg missar. Det verkar vara det bästa, den är helt gratis.Det finnes inget adware i programvaran och dom spionerar inte heller på dig. Advanced SystemCare Har emottagit mycket positivt Kritik Från olika publikationer som t,ex Forbes, CNET and PC Magasinet. Den håller din dator felfri och går bättre än på länge. Du kan ladda ner den gratis på http://www.iobit.com/advancedSystemCareper.html