Tjänster & program mot IPRED- och FRA-lagarna

2009-04-17 @ 18:57

Uppdaterad: 2010-01-30

Försäkringstjänster inlagda och en länk till piratpartiet eftersom det snart är EU-val.

Introduktion

The Pirate Bay fälldes och riskerar fängelse. Jag hade hoppats på friande dom.

Eftersom fildelning varit på tapeten ett tag tar jag upp information, program och tjänster för er som inte är bekväma med våra nya lagar FRA och IPRED.

Om du saknar något, exempelvis en tjänst eller något program relaterat till artikeln, eller om du upptäcker något felaktigt, tveka inte att lägga en kommentar så kikar jag på det.

Fildelningstekniker och program

De två mest kända metoderna för att fildela är Peer2Peer och BitTorrent. Något som är helt nytt är OneSwarm-tekniken eller Friend2Friend som de själva kallar den. Det kan vara den tekniken som slår igenom efter BitTorrent.

Friend2Friend

OneSwarm

En ny teknik som det har skrivits en del om är tekniken bakom programmet OneSwarm. Förkortat är det en Peer2Peer-tjänst som till skillnad från de andra Peer2Peer-tjänsterna gör att man blir anonym.

OneSwarm

Det kan innebära att det blir betydligt svårare att sätta dit fildelare om tjänsten börjar användas i stor skala. Istället för P2P (Peer2Peer) kallar skaparna bakom OneSwarm tekniken för F2F (Friend2Friend).

KompisCopy

En annan typ av Friend2Friend-tjänst (om man du vågar kalla den för det) är KompisCopy. Det som kanske är mest intressant med den här tjänsten är tolkningen av lagen.

Kompiscopy

KompisCopy är laglig fildelning. Man skickar en film till sin vän som skickar en annan film tillbaks. Eftersom exemplarframställning får framställas i ett fåtal exemplar är tjänsten helt laglig, iallafall enligt skaparna bakom webbplatsen.

BitTorrent

BitTorrent är en nyare teknik som är mer avancerad där filerna som delas ut splittas i en mängd olika småbitar. Dessa bitar sprids sedan ut till de som laddar ner verket. Det gör att nedladdningen blir effektiv eftersom man på det viset kan ladda ner från flera källor samtidigt. Det gör också att en nedladdning kan bli svår att spåra till en viss användare.

uTorrent

Det kanske mest använda torrent-programmet kan vara uTorrent eller ”mikrotorrent” som det heter. Bokstaven ”u” är egentligen ett mikrotecken. Den stora fördelen med programmet är att det är mycket litet och resurssnålt.

uTorrent

Trots att programmet är så litet och resurssnålt har det de flesta funktioner man kan önska sig och mer därtill. Det finns även i svensk version vilket syns i skärmdumpen ovan.

Vuze (tidigare känt som Azereus)

Azereus eller Vuze som det nu heter är ett av de mest kända bittorrent-programmen på nätet. Sedan jag såg det sist har det fått sig ett rejält lyft vad det gäller design och layout. I ett iTunes-inspirerat gränssnitt kan man effektivt söka upp torrenten man söker.

Vuze

En stor fördel i programmet är att man både söker och laddar ner utan att behöva växla mellan Vuze och webbläsaren. I skärmdumpen ovan sökte jag på ”movie” och har fått fram ett resultat.

Någonting som bland annat Vuze har stöd för är Magnet links.

Andra program:

Peer2Peer

Peer2Peer är en äldre metod som innebär att varje användare delar ut ett antal filer som blir åtkomliga för andra. Det gör det mycket enkelt att spåra vem som ligger bakom utdelningen.

Eftersom tekniken verkar vara på väg bort går jag inte in så djupt på tekniken. Mer läsning finns på Wikipedia.

Program:

Surfa anonymt – program

Tor

En tjänst som funnits ett bra tag är Tor. Tjänsten är till för dig som vill vara anonym på nätet och man kan själv bidra med serverkapacitet om man vill stötta Tor-projektet. Mer information finns på Tors webbplats.

En nackdel är att det enligt egna erfarenheter går segt som smör att surfa med Tor påslaget. En annan nackdel är att det är krångligare än de flesta andra tjänster.

Amorsurf

En webbläsare som tillåter annonym surfning. Det finns möjlighet att surfa genom proxyservrar och mycket annat. Testa AmorSurf.

Surfa anonymt – tjänster

Proxyserver

Att surfa genom en gratis proxy-server är ett sätt att bli anonym. Ett exempel på en sådan tjänst är freeproxyserver.net. Det gör att man surfar genom ett annat IP-nummer och på så sätt blir dold. Nackdelen som med liknande tjänster är att hastigheten inte är speciellt hög.

dold.se

dold.seEn av sveriges mest kända tjänster när det gäller anonymitet är dold.se. Nackdelen med den här och andra liknande tjänster är att det går betydligt segare att surfa än tidigare. Webbplatsen trycker på att man bör värna om människans privatliv och frihet.

Ipredator

IpredatorSkaparna bakom The Piratebay har skapat tjänsten Ipredator. Tjänsten är en känga åt politikerna som hela tiden utökar sina möjligheter av övervakning av samhället. Efter lagar som FRA och IPRED är folk beredda för att betala för sitt privatliv och sin frihet.

Andra anonymitetstjänster

Försäkringstjänster

Tjänster som tänjer på lagen

Ipredkoll

Ipredkoll är en tjänst där man ska kunna tillhandahålla information om sitt IP-nummer är bevakat av polis. Deras mål är en automatisk tjänst för att effektivare kunna varna de drabbade.

FRA och IPRED – i korthet

För er som inte redan är insatta i våra nya svenska antipirat-lagar kommer här en kort sammanfattning.

IPRED

IPRED betyder ”Intellectual Property Rights Enforcement Directive” och ger upphovsmän rätt att begära information om vem som ligger bakom ett visst IP-nummer. För att få göra detta krävs  bevisning av att ett verk har spridits på olaglig väg. När bevisningen är godkänd av rätten tvingas internetoperatören att lämna ut information om vem som ligger bakom IP-numret.

FRA

FRA betyder ”Försvarets RadioAnstalt”. FRA-lagen innebär att försvarets radioanstalt får lov att automatiskt avlyssna all trafik som passerar sveriges gränser. Lagen är enligt politikerna till för att minska risken för terror-attacker.

Att många är kritiska till lagen beror främst på att i stort sätt alla mail och annan information kontrolleras, även om brottsmisstanke saknas.

Annan information

Ipredia

Idén till Ipredia kläcktes för första gången av Emma på bloggen opassande.se. Ipredia är ett sätt att slå tillbaka mot lagen Ipred. Den uppmanar alla att hålla sina nätverk öppna. Uppmaningen gäller enbart internetanslutningen och inte hela datorn. Det finns även mer information på ipredia.se.

Sammanfattning

Med den här artikeln ville jag belysa de tjänster och program som finns för de som tycker att FRA- och IPRED-lagarna inkräktar för mycket på privatlivet. Saknas tjänster eller program relaterat till ovanstående? Är någon information felaktig? Tveka inte att lämna en kommentar i så fall.

– FRA och IPRED, för den som inte vill vara ifred /jenst

Andra relevanta sidor

Ytterligare läsning från IDG:

Ytterligare läsning från Aftonbladet:

RSS-feed för kommentarer

4 svar till “Tjänster & program mot IPRED- och FRA-lagarna”

 • Zigge »
  2009-09-03 @ 22:03

  http://www.vpntunnel.se är en bra vpn-tjänst

 • X
  2009-10-10 @ 10:30

  Snälla jenst, läs på lite bättre.
  OneSwarm använder bittorrent-protokollet, och för övrigt brukar man kategorisera ”normal bittorrent” (uTorrent etc) som p2p, och det är definitivt inte säkert. Din IP och intormation om hur mkt du laddat ner sprids till de datorer i svärmen som du kopplar upp dej mot.

  • jens
   2009-10-13 @ 5:52

   Hej X!

   Tack för din informativa kommentar! Jag ska kolla upp om det du skriver stämmer och lägger i så fall in en ändring senare. Dock vill jag fortfarande lägga OneSwarm separat då det fungerar annorlunda än vanliga torrent-program.

 • Bert
  2009-10-20 @ 13:26

  Använder väl ingen av dom… det man kör helst på är https://www.anonine.com/ för att uppnå högsta möjliga hastighet =)