Talang 2009 – Fusket vid inspelningen

2009-03-29 @ 09:59

Var på inspelningen av Talang 2009

Jag och min fästmö var för en tid sedan på inspelningen på Talang 2009. Ett vanligt avsnitt av Talang på TV brukar ligga på 45 min om man bortser från reklamen.

Inspelningen av ett sådant avsnitt tog ca 6 timmar. Det var betydligt längre än vad jag hade förväntat mig. 30 talang-fulla nummer skulle visas upp och sedan sker en gallring av vilka nummer som visas i TV.

Fusket i Talang 2009

När programmet väl sänds i TV är det självklart ihopklippt eftersom inte alla bidrag får plats under den programtid som är satt. Ingenting konstigt med det.

Uppmanade till applåder, skratt och buande

Den första tiden under inspelningen skulle vi applådera, skratta och bua när vi blev tillsagda. Detta skedde alltså innan vi fått se talangerna.

Mannen som gav uppmaningarna sa ”Vi kommer att klippa in det här på lämpliga ställen sedan. Det kan kännas konstigt men det kommer att bli bra TV”.

Applåder på uppmaning

Clapping

För att det skulle se bra ut i TV skulle vi hålla händerna högre upp i luften än vad man kanske normalt sätt gör när man applåderar.

Efter ett antal inspelningar med vanliga applåder skulle vi sedan göra olika varianter. Här är några:

 • Applådera sittande
 • Applådera stående
 • Applådera sittande för att sedan ställa sig upp och fortsätta applådera
 • Applådera och jubla

Instruktioner för gapskratt

Sedan fick vi instruktioner om hur vi skulle skratta på bästa sätt. Det bästa sättet för bra TV var att överdriva och grimasera. Det kändes verkligen inte lätt, eller rätt att skratta bara för sakens skull, så jag lät bli. Här är några varianter av skratt som spelades in:

 • Gapskratt
 • Gapskratt och sedan stor applåd
 • Gapskratt och sedan liten applåd

Buande med tummen ner

Även för hur man buar rätt krävdes instruktioner. Det räckte inte bara med att bua utan man skulle tydligt peka med tummen neråt för att visa sitt missnöje.

Förinspelade knapptryckningar

När någon av de i juryn trycker på rött eller grönt och detta visas i närbild så är det förinspelat innan programmet startade. Varje jury-medlem fick under förinspelning både trycka grönt och rött. Detta klipps sedan in på lämpligt ställe.

Huvudinspelningen

När talangerna väl satte igång skulle man  applådera varje gång en talang klev ut på golvet och varje gång en talang gick till juryn.

Ingen talang buades ut i Kalmar

Vi fick uppmaningen att bua ut Bert Karlsson om han tryckte rött vid olämpligt tillfälle, vilket många gjorde. Detta var ett mer frivilligt buande.

Av de 30 talanger som uppträdde blev inte en enda av dem utbuad, kanske på grund av vår uppmaning att applådera när de skulle gå till juryn.

Om programmet som spelades in i Kalmar innehåller buande i samband med att en talang uppträder, eller kliver av scenen, så är det inklippt i efterhand. Om större delen av publiken visar tummen ner i Kalmar eller andra städer, är det antagligen förinspelat.

Folk kan bua åt helt fel nummer

Det hela med förinspelade reaktioner kan såklart innebära att folk kan se sig själva i TV applådera, skratta eller bua åt helt fel nummer. Många som var på inspelningen var där för att stötta en släkting. Vill det sig illa kan klippningen göra att släktingen på läktaren buar ut sin släkting på scenen.

Slutord

Får man göra vad som helst bara det blir bra TV? Känner du till någon mer artikel som handlar om fusk i TV?

Andra artiklar om fusk i TV:

RSS-feed för kommentarer

2 svar till “Talang 2009 – Fusket vid inspelningen”

 • Robin
  2009-04-11 @ 19:37

  Detta har pågått i alla tider, min pappa tittade på en danstävling för ett 20-tal år sedan, och där fick de applådera och sånt innan själva tävlingen. Jag tycker själv att det är skit, om jag varit med i publiken skulle jag gjort tvärt om vad jag blev uppmanad till :P

  • asdfg
   2009-04-29 @ 12:44

   helt rätt!