Bildbehandling med webbapplikationer

2009-03-24 @ 19:57

Introduktion

Webbapplikationer blir allt vanligare. Här kommer några program på webben inom bild- och grafik. Har du någon värdefull relevant information som inte tas upp i den här artikeln? Lämna en kommentar.

En gemensam faktor för de webbapplikationer som tas upp är att ingen registrering eller inloggning krävs, vilket gör att det är lätt att komma igång.

Vektor-program

Raven Vector Edit

Vektorgrafik innbär i korthet att man inte skapar bilder genom att rita ut pixlar eller punkter. Istället används linjer, kurvor och objekt som därefter matematiskt räknar ut hur bilden kan komma att se ut. En fördel är att en vektorbild är oändligt skalbar.

Raven

Enligt IDG är Raven Vector Edit nätets första vektorprogram. Det skulle kunna ses som en nedbantad variant av Illustrator, även om det finns mycket som skiljer dem åt.

Läs mer på IDG:

Ritprogram / Bildbehandling

Sumo Paint

För många är Photoshop för dyrt och gratisprogrammet Gimp för svårt att hantera. Då kanske en webbapplikation kan vara lösningen?

SUMO Paint

Sumo Paint ser nästan ut som Photoshop, men har såklart inte alla dess funktioner. Behöver man inte alla Photoshops funktioner, eller om man har hamnat vid en dator utan bildbehandlingsprogram, kan Sumo Paint vara lösningen.

Läs mer på IDG:

Pixlr

Tjänsten Pixlr är utvecklad av svenska Ola Sevandersson. På IDG kan man läsa information och intervjuer om hjärnan bakom webbapplikationen.

Pixlr

Pixlr liknar Photoshop i det avseendet att man kan göra i stort sätt samma sak. Målgruppen är de som inte kräver lika mycket funktioner som finns i avancerade bildbehandlingsprogram.

En trevlig bonus är att programmet finns i svensk version.

Läs mer på IDG:

Splashup

Här kommer en riktigt snygg webbapplikation som påminner om Photoshop och andra bildbehandlingsprogram.

Splashup

Splashup är ett ritprogram / bildbehandlingsprogram för webben som har de vanligaste funktionerna. För amatören kan det vara en ersättare till Photoshop, om kraven inte är alltför höga.

En intressant funktion är att man enkelt kan ladda in en bild från Facebook, Flickr eller Picasa. Nackdelen är att man då måste vara registrerad hos Splashup för att kunna göra detta. Man kan också ladda upp bilder direkt från datorn och då krävs inget konto.

Övriga ritprogram

Rita ikoner

Degraeve Favicon Generator

När man bygger webbplatser har man möjligheten att lägga till en bild-ikon (favicon), som sedan hamnar i flikarna eller uppe i webbläsarfönstret. Ikonen ska vara 16×16 pixlar (punkter).

Degraeve Favicon Generator

Degraeve Favicon Generator är webbapplikationen där man antingen kan rita en egen favicon, eller ladda upp en bild från datorn som sedan konverteras till formatet ico.

Slutord

Självklart finns det både mer information och fler tjänster därute. Saknar du någonting? Skriv en kommentar så kikar jag på det.

Kommentarer är avstängt.