Pingcentraler – Svenska och engelska

2009-03-18 @ 21:31

Introduktion

Den här artikeln innehåller information för dig som bloggar och vill sprida ditt blogginlägg med hjälp av pingcentraler. Har du någon värdefull relevant information som inte tas upp i den här artikeln? Lämna en kommentar.

Vad är en pingcentral?

pingisOm man har skrivit ett blogginlägg så är det alltid roligt om någon läser det. Pingcentralerna hjälper till med det.

I bloggverktyg som exempelvis WordPress kan man lägga till en eller flera adresser för att pinga automatiskt. Det innebär att inlägget sprids. Ju fler automatiska pingcentraler man har lagt in i listan destå större spridning får man.

När man manuellt eller automatiskt pingar till en pingcentral skickas information om att ett nytt blogginlägg har publicerats.

Vanligtvis publiceras en del av blogginlägget även på den webbplats man har pingat. De flesta tjänsterna har en bloggsök som gör det enkelt för användare att hitta nya bloggar och blogginlägg.

Svenska pinglistan

Eftersom Bloggportalen och Nybloggat använder olika pingadresser beroende på användarnamn och kategori så är de inte listade.

http://nyligen.se/ping/
http://rpc.twingly.com/
http://svensk.lemonad.org/ping/
http://www.frisim.com/ping/
http://ping.bloggnytt.se
http://blogupdate.org/sverige/ping/

Använder du WordPress. Lägg in listan på Inställningar -> Skriva -> Uppdateringstjänster.

Svenska pingcentraler

Nyligen.se

bloggkartanNyligen.se är en blogg- och nyhetstjänst. Det finns en mängd webbplatser som alla använder nyligen.se för att hämta innehåll. Skillnaden är att de alla presenterar innehållet på olika sätt.

Vissa inriktar sig på att presentera blogginläggen kategori-baserat medan andra presenterar inläggen beroende på vart i landet man bor.

Bilden är en skärmdump från bloggkartan.se och visar den spridning som inläggen har över Sverige. Den mäter endast spridningen på de blogginlägg som pingat till nyligen.se. När man pingar mot den publiceras blogginläggen i följande webbplatser:

Pinga

Bloggportalen

BloggportalenEn populär blogg-tjänst är Bloggportalen. Den ägs av Aftonbladet Nya Medier vilket man nästan kan ana i valet av färger.

Blogga om en artikel på Aftonbladet och länka till artikeln så hamnar blogginlägget på Aftonbladet. För att det ska kunna fungera krävs att man pingar till Bloggportalen, antingen manuellt eller automatiskt.

En nackdel är att registrering krävs.

Pinga

Twingly

TwinglySom med Bloggportalen har man möjlighet att kunna få sitt blogginlägg publicerat på andra webbplatser. Man bloggar om en artikel, exempelvis från IDG eller DN. I blogginlägget länkar man till artikeln. Om blogginlägget blir godkänt och om artikeln tillåter blogginlägg genom Twingly, hamnar det på artikelsidan.

Pinga

Lemonad

LemonadDet är inte av de mest kända pingcentralerna. Tjänsten är en kartläggning av svenska bloggar och har både manuella och automatiska ping-möjligheter.

Dessa hämtar sina blogginlägg från Lemonad:

Pinga

Nybloggat.se

Nybloggat.seEn enkel tjänst som drivs av reklam. Det finns möjlighet att välja kategori för att läsa de senaste postade blogginläggen. Skillanden mot många av de andra pingcentralerna är att ping-adressen ser olika ut beroende på vilken kategori bloggen ska pinga mot. Jag listar inte alla kategorierna här utan publicerar istället länken där listan till de automatiska pingcentralerna finns.

Pinga

Frisim

FrisimEn tjänst inte helt olik de övriga. De marknadsför sig som en sökmotor för nyheter och bloggar. Jag har inte hört talas om den tidigare så den bör vara relativt okänd.

Namnet ”Frisim” har sin egen liten historia.

Pinga

 • Pinga manuellt: http://www.frisim.com/ping/
 • Automatisk pingadress: http://www.frisim.com/ping/

Bloggnytt

BloggnyttDen här tjänsten befinner sig när detta skrivs i betastadiet men jag väljer att ta med den ändå. När man pingar mot den publiceras blogginläggen i följande webbplatser:

Pinga

BlogUpdate.se

BloggUpdate.seEn av de snyggare webbplatserna som finns både på svenska och engelska.  En nackdel är att man uppmanas att registrera sig. Dock verkar deras automatiska pingadress fortfarande fungera så det är säkert att en registrering krävs.

Pinga

Engelska pingcentraler

Ping-o-Matic

Ping-o-MaticWordPress har från början en ping-adress till Ping-o-Matic. Skillnaden mot de flesta andra pingcentraler är att den här tjänsten pingar ut inlägget till flera olika pingcentraler. Gå till Ping-o-Matic för en överblick över vilka pingcentraler som finns med.

Pinga

Få blogginlägget publicerat på nyhetssajter

Ett annat skäl att använda pingcentraler är att få sitt inlägg publicerat på exempelvis nyhetssajter. Använder man Bloggportalen eller Twingly finns den möjligheten.

Så här går det till:

 1. Blogga om en artikel som finns publicerad på en webbplats kopplad till någon av dessa tjänster.
 2. Lägg till en länk till den artikel du skriver om i blogginlägget någonstans.
 3. Pinga antingen Bloggportalen eller Twingly beroende på vad nyhetssajten använder för tjänst.
 4. Vänta på publicering. Vissa webbplatser granskar bloggarna och godkänner dem sedan manuellt.

Slutord

Finns det fler svenska pingcentraler, eller kanske någon bra engelsk som inte ingår i Ping-o-Matic? Skriv en kommentar så kikar jag på det.

Jag kommer att hålla liv i den här artikeln och uppdatera den när jag får fatt i fler bra tjänster eller information.

RSS-feed för kommentarer

6 svar till “Pingcentraler – Svenska och engelska”

 • Fredrik Näs »
  2010-01-19 @ 0:58

  Tack, denna lista kommer verkligen bli bra att ha för mina senaste 2 projekt, http://www.Domainz.se och http://www.OmDomaner.se

  Tack igen,
  MVH Fredrik Näs

  Svara
 • Jonas Lejon »
  2010-02-11 @ 21:54

  Trevligt att du skriver om min sajt BloggNytt! Glöm inte att det även går att pinga via http://bloggping.com för att nå ut till fler

  Svara
  • admin »
   2010-02-12 @ 10:13

   Kul att du har hittat hit. Tack för tipset! Jag personligen föredrar dock automatiska pingcentraler.

   Svara
 • webbdesign robin »
  2010-09-07 @ 10:54

  Det kan vara lite småjobbigt att pinga alla pingcentraler man har på sin långa lista en och en (för oss som inte använder wordpress). Det finns dock en sajt som underlättar detta. Med pingler.com kan du på en och samma gång pinga maximalt 100 pingcentraler samtidigt.

  Svara
 • Robert Hultman »
  2011-04-08 @ 13:45

  Tack! Här fick jag svaret som ingen annan som skrivit om pingcentraler gett mig. (Det är väl för självklart?). Nämligen var man ska lägga URL:erna för automatiska pingar.

  Svara
 • Matti Holmgren »
  2011-10-19 @ 12:30

  Tackar för tippsen!
  Ska testa det på min blogg till att börja med.
  Mattisblogg.se

  Svara

Lämna en kommentar