Atom-teori – Människan saknar egen vilja?

2009-01-05 @ 21:14

För en tid sedan hörde jag av en slump en intressant konversation på ett fik. Eftersom konversationen var lite ovanlig, (då den innehöll teorier om fysikens lagar) fortsatte jag att tjuvlyssna.

Atomen styrs av fysiska lagar

Teorin utgick från atomen. Om en atom omger sig av förutbestämda fysiska lagar, vilket den gör, så vet vi också hur den kommer bete sig. Elektronerna rör sig runt atomen enligt vissa lagar och atomens kärna påverkas av krafter beroende på de fysiska lagarna.

Vi vet hur en atomkollision kommer att sluta

Om en annan atom, som också den beter sig enligt de fysiska lagarna, kommer i närheten av vår första atom så kommer båda påverkas enligt vissa fysiska lagar. Beroende på vilka atomer som kolliderar, kommer olika saker att hända. Vi vet i förväg vilka reaktioner som sker och hur de påverkar varandra.

Har människan en egen fri vilja?

Nu till det intressanta. Vi människor är som bekant uppbyggda atomer. Om vi kan räkna ut hur varje enskild atom i kroppen kommer att bete sig, har vi då en egen fri vilja? Atomerna kan inte tänka och inte heller kan de bryta mot fysikens lagar.

Kan vi räkna ut vad som kommer att hända i framtiden?

Om vi tar det hela ett steg längre så skulle man kunna hävda att vi kan räkna ut framtiden. Om det skulle finnas något komplext system som vet exakt vart alla atomer befinner sig och vilken hastighet de håller, så går det enligt den här teorin att räkna ut hur atomerna påverkar varandra och därmed vad som kommer att hända med dem längre fram i tiden. En sådan beräkning skulle också fungera på en människa, då varje människa är en komplex uppsättning av atomer. Kan vi då med tillräckliga atom-data förutspå vad en människa ska göra härnäst?

Det kan säkert finnas felkällor i teorin. Om så finns, skriv en kommentar och hänvisa gärna till källor.

RSS-feed för kommentarer

2 svar till “Atom-teori – Människan saknar egen vilja?”

 • Pia
  2009-05-09 @ 12:12

  Hej, är ingen fysiker men hittade detta:
  Heisenbergs osäkerhetsprincip: Det är inte möjligt att mäta både position och momentum samtidigt för en elektron el andra sub-atomära partiklar. Om du vet var den är vet du inte hur snabbt den rör sig och vet du hastigheten kan du inte fastställa positionen.
  Det gör det alltså lite svårare då en av de två faktorerna alltid är obestämbar.. Tror många filosofer skrivit om detta. Får vidareutveckla detta. Hittar du mer kring detta läser jag det gärna. Har själv funderat på samma sak.
  En teori jag har (helt ovetenskaplig) är att vi har fri vilja, men att i den kropp vi har finns begränsningar i nuet. Du kan tillämpa din fria vilja inom ett personligt lägsta- och ett högstaläge så att säga, men att över tid kan du töja på dessa gränser och blir i princip det man vill. Svårt att förklara utan att bli alltför flummig!

  • jens
   2009-05-09 @ 12:48

   Mycket intressant! Jag kände inte till Heisenberg osäkerhetsprincip då jag inte heller är någon fysiker. Jag tror att jag förstår vad du menar med din egna teori.