Sveriges nya hot – FRA

2008-06-18 @ 19:29

Då var det klubbat. Lagförslaget om att FRA får utökade möjligheter att granska svenskarnas E-post, SMS och telefonsamtal gick igenom. Hade jag varit politiker hade jag utan tvekan röstat nej.

Hotet som inte finns?

Politkerna som ville få igenom lagförslaget har hela tiden pratat om hotet mot Sverige. Den bild jag har fått av vad som sagts finns inget stort hot mot Sverige. Genom att lagen har gått igenom känner jag mig ändå hotad av FRA och deras automatiska bevakning av allt jag gör på nätet. Även känner jag ett hot mot min integritet eftersom jag inte känner mig bekväm i att bli automatiskt övervakad. Vi vet inte vilka sökord som de kommer att välja att bevaka och vi vet inte heller om de misstolkar det som skrivs, exempelvis humor. Vad händer om jag på min blogg skriver ”Jag kommer att bomba Stockholm med hjälp av talibaner och Usama Bin Laden”? Har jag hamnar i deras ”fiskenät” nu? Misstag kommer göras förr eller senare.

När FRA redan bevakar trafiken så tror jag att det är det väldigt mycket enklare att att få utökade möjligheter till övervakning och fokus kanske hamnar någon helt annanstans. Exempelvis kanske politikerna kommer fram till att det är ett utmärkt sätt att jaga pirater, rasister eller andra brottslingar? När det väl har gått så långt finns en stor risk att yttrandefriheten helt att sättas ur spel. Människor kommer inte våga skriva vad de tycker och tänker.

Vad jag tycker är kanske nästan lika illa är att politikerna ska rösta enligt partiernas linje och inte som de själva tycker. Jag har tillochmed läst om hot inom moderaterna, att den som röstar mot partilinjen riskerar att bli av med jobbet. Är yttrandefriheten redan satt ur spel?

Det här tror jag i framtiden att förslaget kommer att leda till:

  • Ökad spaning efter hot – utan betydande resultat
  • Politikerförakt
  • Fler krypterade mail
  • Fler sätt att skydda sig mot FRA
  • Regeringsskifte nästa val
  • Ökat förtroende och intresse för Piratpartiet
  • Fler registreringar hos dold.se

Motståndare till nya FRA-lagen och deras åsikter finns på stoppafralagen.nu. FRA försvarar kritiken på deras egen webbplats fra.se.

Relaterade artiklar

Vad tycker du om FRA-förslaget?

Kommentarer är avstängt.