Firefox 3 tillägg

2008-06-08 @ 19:22

Firefox 3 kommer inom en mycket kort framtid. Jag har tidigare skrivit om fördelarna med Firefox 3 och den här gången tänkte jag bara erbjuda en lista på det jag anser är de absolut bästa tilläggen för Firefox 3.

Det kan fortfarande vara svårt att hitta tillägg som fungerar i Firefox 3 men det blir bättre för varje dag som går. Här är en lista på några av de tillägg jag har installerade i Firefox 3 RC1.

Colorzilla

Colorzilla är ett tillägg främst för att kunna plocka en färg från en webbplats som automatiskt kan lagras som färgkod i klippbordet, lämpligt att sedan klistra in i valfritt bildbehandlingsprogram. Ser man en webbplats med en snygg färg så kan man enkelt plocka den med Colorzilla utan att behöva rota runt i stilmallen.

Ett annat användningsområde för tillägget är att man snabbt kan se vilken klass eller id en viss del av hemsidan tillhör. Mycket användbart om man ska felsöka sin egen webbplats efter exempelvis grafiska buggar.

Dictionary Switcher

Dictionary Switcher är ett tillägg som hjälper till med rättstavning när man skriver i textboxar. Man kan ställa in manuellt det språk man skriver om, eller alternativt låta tillägget känna av automatiskt vad sidan är på för språk. Det är mycket enkelt att använda och det finns där utan att störa.

Download Statusbar

Download Statusbar är till för de som inte trivs så bra med Firefox egna filhämtare. Här har man istället full överblick över vilka filer som tas hem eftersom de laddas ner synligt ovanför statusfältet. Det är ett av de mest populära tillägg för Firefox.

Dummy Lipsum

När man skapar en webbplats eller ett designförslag finns det i många fall skäl att behöva lite ”dummy”-text, alltså text som egentligen inte betyder någonting men som är bra som utfyllnad.

Jag använder tillägget Dummy Lipsum som effektivt och snabbt skapar den dummy-text jag behöver. Man kan välja mängd text och antal stycken. Det går betydligt snabbare än att trycka fram en massa tecken manuellt.

Fast Dial

De som använt Opera kanske känner till deras Speed Dial, en funktion när en tom flik inte innebär en tom sida. Sidan används istället för att visa minibilder av webbplatser som man själv valt. Det finns några tillägg till Firefox som har kopierat funktionen och det jag trivs bäst med är tillägget Fast Dial.

Firebug

Definitivt ett av de bästa tillägg för de som skapar webbplatser. Firebug är toppen för att felsöka exempelvis Javascript och där få reda på vad som är fel. Jag använder det dagligen. Det finns även möjligheter att stega sig igenom kod som krånglar för att upptäcka problem. Det finns mycket att säga om det här tillägget men deras webbplats går igenom det hela mycket bra. Beta-versionen fungerar i Firefox 3 RC1.

Fission

Att kunna se hur långt sidan har laddats och hur långt det är kvar tycker jag är av värde. Fission är ett tillägg som härmar en funktion i Safari. Den använder adressfältet för grafisk visning av hur mycket sidan har kvar att ladda. Inte nödvändigt men trevligt.

GA?

Det kan finnas många skäl till varför man vill se om Google Analytics finns på en webbplats. Det kan vara jobbigt att alltid visa källa för att se om Javascriptet ligger där. GA? visar i statusfältet om webbplatsen man befinner sig på innehåller Google Analytics eller ej. Det är perfekt om man skapar flera webbplatser dagligen och sedan vill dubbelkolla så alla webbplatser har Google Analytics installerat.

Gmail Notifier

Jag och säkert många med mig har ett behov av att kolla Gmailen ofta. För att slippa logga in där hela tiden har jag lagt in tillägget Gmail Notifier. Det visar antingen i statusfältet eller i verktygsfältet om det finns nya mail eller ej. Har man mail är man bara ett klick ifrån att läsa den.

IE NetRenderer

Ett ständigt problem som webbdesigners har är att Internet Explorer inte följer standarden. Det gör att man ständigt måste testköra webbplatsen i Internet Explorer för att se så att den verkligen visas som den ska. Har man Vista kan man normalt sätt inte köra Internet Explorer 6 eftersom Internet Explorer 7 är förinstallerat. Med IE NetRenderer kan man låta en server testköra webbplatsen och sedan skicka tillbaka resultatet som en bild, vilket endast tar någon sekund. Yttligare ett tillägg för den som skapar webbplatser alltså.

McAfee SiteAdvisor

De nyare webbläsarna har bättre skydd mot farliga webbplatser men jag litar inte på dem fullt ut utan kör McAfee SiteAdvisor. Tillägget visar farliga webbplatser som röda och ofarliga webbplatser som gröna i Google efter en sökning.

New Tab Button on Tab Right

Jag är inget fan av Internet Explorer då jag tycker Firefox ligger enormt långt före på många plan. Däremot tycker jag inte allt är sämre. En av funktionerna jag saknar i Firefox är knappen som Internet Explorer 7 har för att skapa ny flik. Därför kör jag New Tab Button on Tab Right.

Sage-Too

För den som vill bevaka exempelvis nyheter från Aftonbladet kan använda sig av de inbyggda aktiva bokmärken som visar de senaste nyheterna med hjälp av ett RSS-flöde. Grunden med aktiva bokmärken tycker jag är bra, men jag saknar att det inte visas vilka bokmärken som man har läst. Sage-Too är en RSS-läsare där man kan se vilka nyheter som är lästa, redan innan man öppnat webbplatsen.

Screengrab

Hur många gånger har man inte försökt att ta en screenshot på en webbplats och upptäckt att den är för lång? Med Screengrab kan man plocka en hel webbsida utan att behöva klippa och klistra ihop delarna med ett bildbehandlingsprogram.

SearchStatus

För den som håller på med sökmotoroptimering eller av annat skäl är intresserad av Pagerank mm passar SearchStatus bra. Pagerank visas om man önskar hela tiden i statusfältet. Det finns även möjlighet att kolla inlänkar, nofollow-länkar, robots.txt, archive.org, sökordsdensitet och en del annat.

Web Developer

Web Developer är ett tillägg som webbdesigners inte bör kunna leva utan. Det skapar ett verktygsfält med en mängd olika verktyg som gör arbetet med att skapa och kontrollera en webbplats betydligt enklare. Man kan exempelvis välja att markera alla tabeller eller divvar med linjer för att se hur strukturen ser ut. Det går att visa källa på en kod som genereras med Javascript, något som inte går i vanliga fall.

Det finns också möjligheter att stänga av Javascript vilket jag använder ofta. Man kan mäta avstånd på skärmen genom att dra upp en ruta. Det finns mycket mycket mer och jag kommer inte gå igenom allt här.

Kommentarer är avstängt.