Firefox 3 – Nya funktioner

2008-06-01 @ 17:32

Firefox 3 är äntligen här, eller iallafall version RC1. Jag har testat och tycker den känns riktigt bra. Det finns en hel del nyheter, några mer värdefulla än andra.

Taggar

Något jag väntat länge på är möjligheten att kunna tagga mina bokmärken. I firefox 2 kan man lägga bokmärken i mappar och på så sätt hålla lite ordning. Med taggar får man ännu större möjlighet till ordning och reda. Tar man bort bokmärket från en tagg så försvinner det inte utan blir endast avtaggad.

Smarta bokmärken

Nu kan man bland bokmärken se de senaste använda taggarna, senaste bokmärken och mest besökta bokmärken. Det kan vara bra om man exempelvis vill fortsätta med vad man gjort tidigare utan att ge sig in i den snåriga bokmärksstrukturen.

Sökningen efter bokmärken har också blivit förbättrad. Tidigare hade jag tillägg för att kunna söka i keywords osv. Nu söker Firefox i all information som finns att tillgå, även taggar.

Ny design

Enligt mig har Firefox och Safari aldrig varit något vidare vad det gäller design och layout. Firefox 3 har nu skärpt till sig lite. Det ska också vara bättre anpassat för det operativsystem man kör. Så här ser det ut på Windows XP:

Snabbare rendering av sidor

Webbläsarna kör kapplöpning om vem som är snabbast och Safari har varit den snabbaste men nu tycks Firefox 3 ha gått om. Jag har själv märkt stora skillnader när det gäller Javascript-hanteringen. Vissa webbsystem som körts med Javascript i Firefox 2 har helt låst webbläsaren i flera sekunder. Nya versionen av Gmail har också kraschat min Firefox 2 ett flertal gånger. Det beror på ett Javascript-fel som utlöses av ett antal tillägg. De som skrivit tilläggen har valt att inte åtgärda problemet eftersom felet är fixat i Firefox 3. Mer att läsa om det finns på New Gmail crasches Firefox.

Inbyggt Flash och bättre hantering av tillägg

Någonting jag också sett fram emot länge är när Flash blir en naturlig del av webbläsaren. Mozilla har tagit ett första steg genom att bygga in den i systemet. Det finns även en del andra insticksmoduler som man enkelt kommer åt genom tillägg.

Något som också är nytt är att man kan söka upp tillägg direkt utan att behöva besöka mozillas webbplats. Det är smidigt om man vet vilket tillägg man söker.

Nytt sätt att lägga till bokmärken

Det nya sättet att bokmärka går ut på att man har en stjärn-symbol brevid webbplatsadressen. Ett klick bokmärker sidan. Då blir stjärnan gul som visar att den är bokmärkt. Ett klick till då stjärnan är gul gör att man får editera bokmärket man just lagt till.

Ny möjlighet till zoom

Opera har länge haft en zoom-funktion som fungerat annorlunda mot de andra webbläsarna. Istället för att endast förstora typsnittens storlek förstorar den även bilder. Effekten blir då att hela sidan förstoras. Internet Explorer 7 införde detta och nu är det alltså Firefox tur. Så långt jag har testat så fungerar det bra och förstoringen sker fortfarande med samma kommandon och kortkommandon CTRL +, CTRL – och CTRL 0. Läs mer om Firefox Zoom på Arstechnica – Firefox 3 gets full-page zoom.

Adressfält med bättre förslag

I Firefox 2 visas endast webbplatsadresserna som förslag som då baserats på tidigare besök. I Firefox 3 visas dels adresserna men även titeln vilket kan hjälpa till vid märkliga webbplatsadresser. Något som jag uppskattar ännu mer vid förslag är att den längre bara går efter det som finns i historiken utan även de adresser man har i bokmärken.

Minnesproblem lösta (förhoppningsvis)

Under flera år har Firefox skapat lidande för användarna genom minnesläckage. Det uppkom efter mycket långa surfperioder eller många öppnade flikar. Problemet verkar ha varit att inte minnet lämnats tillbaka när fliken stängdes. Mozilla har fått mycket kritik för minnesproblemet och infört många åtgärder och buggfixar för detta. I Firefox 3 ska minnesproblemet vara ett minne blott. Läs mer om minnesproblemet och lösningen i artikeln Arstechnica – Firefox 3 goes on a diet, eats less memory than IE and Opera.

Ökad säkerhet

Mozilla har på flera sätt utökat säkerheten i webbläsaren. Ett av sätten är att informera om hur säker webbplatsen är och varna för farliga webbplatser. Firefox visar en grön list på verifierade webbplatser och klickar man på gröna listen så får man upp vilket företag det gäller samt vilket företag som har verifierat att webbplatsen är säker.

Varför kan man inte?

När man ska editera ett bokmärke och högerklickar och sedan väljer egenskaper så förväntar jag mig att även få upp dels val av mapp men även möjlighet att lägga till och ta bort taggar. För att kunna göra det måste man annars gå in i ”Ordna bokmärken” eller klicka på bokmärket för att öppna webbplatsen och sedan redigera med klick på den gula stjärnan. Onödigt omständigt. Jag hoppas det kommer antingen till den skarpa versionen eller till Firefox 4 som för övrigt kan komma relativt kort efter släppet av Firefox 3.

Buggar kvarstår

Jag har tidigare testat Firefox 3 beta 2 och den innehöll så pass mycket buggar att den inte ens var användbar för normalt bruk. Nu kör jag Firefox 3 RC1 och den är betydligt mer stabil. Eftersom den är hyfsat stabil och i vissa fall även mer stabil än Firefox 2 så kommer jag att fortsätta ha den installerad tills dess att den skarpa versionen kommer.

Det som har buggat för mig är dels slumpvis krascher, både hemma och på jobbet. Hemma har jag även upplevt problem med buggar vid förändring av bokmärkesstrukturen. Jag har flyttat bokmärken fram och tillbaka, tagit bort bokmärken, flyttat in dem till taggar fram och tillbaka och vid en del av dessa förändringar har webbläsaren hängt sig. Lyckligtvis sparades förändringarna innan Firefox hängde sig så inget behövdes göras om.

Eftersom det fortfarande finns flera allvarliga buggar kvar så kommer det i dagarna släppas en RC2 innan det blir dags för släppet av den skarpa Firefox 3. De säger sig kunna släppa webbläsaren skarpt i juni så vi får hoppas att de klarar målet denna gång.

Firefox i Guinness rekordbok

Mozilla vill slå ett världsrekord i flest antal nedladdningar på ett dygn av en mjukvara. Om man vill vara med får man hålla sig väl uppdaterad så man inte missar tillfället. Mer information finns på Spread Firefox | Download day 2008

Några relaterade artiklar på IDG:

Kommentarer är avstängt.