Fildelning med DC++ straffar sig

2008-05-10 @ 17:26

Illegal fildelning är ett ständigt hett ämne och ett antal svenskar har straffats för det. I artikeln ”Tidigare dömda fildelare” tar IDG upp fall där personer delat ut material illegalt. Samtliga av dessa har använt sig av samma program, DC++.

Fildelare med DC++ åker fast

Jag har inte någon gång läst om någon svensk som åkt fast på grund av illegal fildelning i torrent-nätverk. Ett skäl till det är troligtvis att det är lättare att knyta någon person bakom en fildelning i DC++. Det är lätt att få tag i ett IP-nummer och det är lätt att kunna se vad personen delar ut.

I ett torrent-nätverk delas filen upp i en mängd olika delar som sedan sprids av alla som laddar ner filen. Det kan därför vara svårt att bevisa att personen har delat ut exempelvis en hel film. Om jagningen på fildelare fortsätter kommer säkert även torrent-fildelare åka dit tids nog när de har utarbetat en effektiv och giltig metod för det. I Aftonbladet kan man läsa ”Så fildelar du utan att synas”.

Är det rätt att sätta dit fildelare?

Jag är av åsikten att exempelvis musikbranschen istället får hitta nya sätt att tjäna pengar. De har inte gjort speciellt mycket för att rädda sin situation, även om det nu börjat komma musiktjänster på nätet där de kan tjäna pengar igen. Kringtjänster och samt spelningar är andra sätt att ta betalt. Flera är av den åsikten att det i förlängningen gör att artisterna blir lidande. Är det verkligen så? Jag har frågat Kobojsarna i en intervju:

”det finns ju något som kallas STIM. STIM betalar ut pengar om din låt spelas i bl.a radio, tv osv osv. Så visst tjänar man pengar på det (och inte bara genom STIM då). Men de riktiga pengarna ligger i spelningarna som vi ser det. Iaf för band i vår storlek och spridning. Som det är nu så kan du bli känd via internet (fråga oss) och behöver egentligen inte ett skivbolag längre. Gör du rätt och får rätt publicitet så kan du boka dina spelningar själv och därmed får DU 100% av alla intäkter. Men då krävs stort engagemang för att skaffa rätt kontakter och kunskap. Musikbranschen kommer förändras drastiskt de kommande åren, och allt tack vare internet och media.”

Istället för att straffa och jaga samhällsinvånare för att hålla skivbolaget under fötterna bör vi kanske istället höra vad artister som skapar musiken tycker, samt de som lyssnar på musiken?

Vad tycker Stim?

Inte heller Stim tycker man ska jaga fildelare vilket man kan läsa om i artikeln ”Stim: Sluta jaga fildelare”. Där står bland annat att Stim Fildelningen och tekniken är av så stor omfattning att det inte är praktiskt möjligt att lösa på det sättet. Vi vill göra musiken tillgänglig och fildelningen laglig”.

Att dra nytta av Stim kanske är en vettig lösning?

Slutord

Anser man att fildelning bör vara fri kan man göra ett besök hos Piratpartiet. Där finns även andra skäl till varför fildelare inte bör jagas.

Att göra biobesök är ett sätt att se till att filmskapare får betalt för sitt arbete och jag går ofta på bio, bland annat av det skälet. Under åren har jag köpt mycket film, eftersom jag tycker extra-materialet ger ett bra mervärde och därför gör filmen värd sina slantar. Jag anser ändå att fildelning bör vara fri.

Lämna en kommentar