Svensk-engelskt lexikon – Tyda.se

2008-03-24 @ 16:36

14 februari 2008 släpptes en ny svensk webbplats som idag befinner sig i beta-stadiet. Det är Tyda vilket är en digital ordlista med en del intressanta finesser. Lexins lexikon är väl använt av svenskarna och här kommer alltså ett nyskapande alternativ.

Designen vilket är det första man möts av är tilltalande och modern. Det finns en hel del javascript som förbättrar användbarheten vilket är trevligt.

Användning

Slår man upp ett ord med Tyda får man upp vad det betyder antingen på svenska eller engelska. Dessutom får man möjlighet att höra uttalet av ordet genom att klicka på en ljudsymbol. Det finns plustecken brevid orden och klickar man på dessa kan man få se böjningarna på orden. Önskar man sedan att slå upp ordet på Google eller Wikipedia är det snabbt gjort med ett klick.

Det går att spara de ord man vill för senare användning, men då krävs att ett konto registreras. Tjänsten är helt gratis eftersom företagets inkomster ska finansieras av reklamintäkter.

Tillägg för Firefox och Internet Explorer

Om man har stort behov av att snabbt kunna översätta ett ord kan man installera ett tillägg kallat TydaDirekt. Jag har testat tillägget för Firefox. Det fungerar så att om man håller nere ALT-tangenten samtidigt som man klickar på ett ord i en webbläsare översätts ordet. Av webbplatsen att dömma fungerar det exakt lika dant i Internet Explorer.

Av naturliga skäl fungerar inte tillägget för ord som ligger i Flash-filer, filmer, bilder eller vissa Javascript.

Företaget bakom Tyda arbetar även med att släppa produkter för översättning i Microsoft Office, Windows Vista och Google. Det ska bli spännande att följa utvecklingen!

Kommentarer är avstängt.