WordPress 2,5 nyheter

2008-03-23 @ 16:32

WordPress är enligt mig det tveklöst bästa CMS (Content Management System) jag provat på och då har jag testat ett antal. Snart kommer version 2,5 med en hel del nyheter. Här kommer jag ta upp några av dem som jag är lite extra nyfiken på.

Ny admin-design

När man just har vant sig vid det blå administrationsgränssnittet ska det nu bytas ut mot ett betydligt ljusare. Skärmdumpar finnas att tillgå på Michele’s blog. Om man inte trivs med det nya utseendet kan man enkelt gå tillbaka till ”classic”-läget som gör att admin ser ut som i version 2,3. Dessutom får man nu möjligheten att byta färgerna i admin likt mallsystemet för bloggen.

Uppdaterad instrumentpanel (Dashboard) i admin

Nu verkar det som att man kan instrumentpanelen äntligen bli användbar. Man får utökade möjligheter att påverka innehållet. Man kan visa senaste kommentarer, inkomna länkar, schemalagda poster, statistik och även lägga till egna RSS-flöden.

Bättre navigering i admin

Med förändrad struktur på menyvalen i admin hoppas skaparna av WordPress att det ska vara lätt att hitta den funktion man söker. Det som inte används lika mycket har man lagt någonstans där det inte tar lika mycket fokus. En trevlig detalj är att man direkt kan se hur många kommentarer man fått utan att behöva gå in i på kommentar-sidan.

Smartare post-sida i admin

Det finns ganska många inställningar att hålla koll på och detta har nu setts över och ändrats om en del. Det som inte är nödvändigt att visa döljs. Det gör förhoppningsvis att det blir betydligt enklare att bara få den information som är nödvändig när inlägget skrivs.

Bättre logik i Ändra (Manage) i admin

Att ändra poster, sidor, media och kommentarer är nu upplagt på samma sätt vilket gör att det räcker med att vänja sig vid ett sätt så vet man hur det fungerar. Logiken följs då åt på de olika Ändra-sidorna.

Inbyggt stöd för Gravatarer (avatarer)

Det finns flera instickningsprogram (plugins) som gör att man enkelt kan använda Gravatarer genom tjänsten Gravatar men nu behövs det alltså inget instickningsprogram för det. Det bäddar för att fler bloggverktyg kommer stödja Gravatar framöver. Det vore trevligt om alla communitys och forum också hade stöd för det så slipper man ladda upp en bild på sig själv varje gång.

Lättare att uppgradera plugin

Det ska nu vara mycket enklare att uppdatera sina plugin. Ett musklick ska räcka och sedan ska WordPress sköta resten. Om det fungerar så bra som det verkar är det lysande. Hoppas också de får snurr på samma enkelhet vad det gäller att uppdatera WordPress. Det finns plugins som gör att man kan uppdatera WordPress från admin men jag har svårt att lita på tredjeparts-produkter i det fallet.

Snabbare laddningstider

Enligt tillverkarna själva så ska WordPress nu arbeta lite snabbare. Ett snabbare system är alltid välkommet och för fort kan det aldrig gå.

För den som vill ha mer information finns det engelsk läsning på WordPress.org. Det finns även yttligare läsning för den som önskar se mer detaljerad information om varje enskild förändring i WordPress Trac.

Kommentarer är avstängt.