Filosofi, livets cirklar, raksträckor och spiraler

2008-03-22 @ 16:27

Hur hinner man med alla sina privata projekt trots att man jobbar heltid? Här kommer det filosofiska svaret. Det handlar om vart man lägger ner sin tid. Många ser säkert livet som en raksträcka som sträcker sig från födsel till död. Jag ser livet på ett annat sätt.

Cirklar

Någonting man gör på rutin, kanske inom ett visst intervall kallar jag i det här fallet för en cirkel. Exempel på livets cirklar är att äta, sova och transportera sig till jobbet. Det är någonting man gör varje dag. Även om man äter annorlunda mat, sover på olika sätt och transporterar sig med olika färdmedel så är ändå resultatet i stort sätt detsamma. Det leder egentligen inte till någonting utan ser bara till att allt flyter på som vanligt.

Som jag ser det med cirklar finns det både positiva och negativa cirklar. En positiv cirkel är någonting man ser fram emot, att följa TV-serier eller att spela datorspel. Det är någonting återkommande som egentligen inte ger så speciellt mycket.

En negativ cirkel är någonting nödvändigt ont som man gör mest för att man måste. Tycker man inte om att laga mat, diska och tvätta kan det vara några av livets negativa cirklar. För att göra det bästa av det kan man se över sina rutiner så att man inte ödslar mer tid än nödvändigt på negativa cirklar.

Raksträckor

Det man gör en gång som gör att man utvecklas kallar jag för raksträckor. Uppdaterar man sin webbplats med nya funktioner är det en raksträcka eftersom det är ett arbete som går framåt hela tiden. Har man byggt sitt eget hus kan det vara en raksträcka. Om man däremot jobbar med att bygga hus, kan det istället ses som en cirkel då man gör det på rutin.

För att få ett så kreativt liv som möjligt bör man enligt min tes se till att ha många raksträckor i sitt liv. Att följa såporna på TV i en positiv cirkel kan säkert vara trevligt men att göra någonting som leder framåt är enligt mig betydligt mer intressant. Dessutom kan det vara en fördel vid exempelvis jobbsökande, eftersom det visar att man anstränger sig för att driva sig själv och sina projekt framåt.

Spiraler

Kombinerar man cirklar med raksträckor får man en spiral. Styrketräning på ett gym kan vara en spiral eftersom man gör det på rutin, samtidigt som kroppen blir starkare. Livet som helhet kan ses som en spiral eftersom den innehåller en mängd cirklar, raksträckor och spiraler.

Sammanfattning – undvik onödiga cirklar

Eftersom cirklar inte leder till någonting mer än att man ska ha ett stabilt liv så bör man enligt den här tesen se till att ingen onödig tid spills på cirklarna. Att sova och äta är givetvis nödvändigt, men man behöver inte sova 12 timmar på söndagen och det är inget måste att lägga 1,5 timma att laga mat. Däremot kan positiva cirklar vara trevligt även om det inte tillför kreativiteten speciellt mycket.

Jag har aldrig läst en filosofi-kurs så jag är dåligt insatt men jag är säkerligen inte ensam om att ha kommit fram till att man kan se livet på det här sättet. Om du känner till någon filosof som tidigare har skrivit om detta, alternativt vet något annat ställe på nätet där detta tas upp, meddela gärna i en kommentar.

Lämna en kommentar