MediaAnalys & Getupdated kickoff 2008

2008-02-21 @ 15:55

Den 14:e till 17:e februari var jag iväg på den garanterat häftigaste konferens-resan någonsin. Jag kommer här att förmedla lite inside-information om vad som hände på resan och varför jag tyckte den var så bra.

Bussresan på väg till Stockholm

Vi klev på bussen ca kl 6.30 och eftersom vårt resmål var Tallinn såg vi filmen ”Torsk på Tallinn” med Robert Gustavsson, alltid lika kul. Det var en väldigt lugn bussresa eftersom i stort sett alla var trötta så tidigt på morgonen.

Getupdateds kontor

Vårt första mål: Getupdateds huvudkontor

MediaAnalys, företaget jag arbetar på, ingår i Getupdateds koncern. Mina förväntningar på Getupdated var egentligen inga alls eftersom jag inte hade en aning om vad som väntade. En av våra Stockholmssäljare gav oss en guidad tur och det var riktigt stort, flera gigantiska våningsplan fulla med datorer. Vi blev bjudna på välkomstdricka, mycket trevligt.

Ombord på båten till Tallinn kväll dag 1

Det första vi gjorde var att ta reda på vart hytten fanns och jag delade hytt med yttligare 3 tekniker från MediaAnalys.

För att få reda på mer om vad som händer i koncernen skulle vår båtresa startas med en föreläsning och jag blev glatt imponerad av hur mycket företaget har vuxit. MIG, MediaAnalys, Affiliator, Just Search Ltd, och Etrafficjams är bara ett axplock av förvärv under år 2007. På deras blogg står att Getupdated ökat sin omsättning med 214% vilket är enormt.

Presentation på båten

Eftersom det finns många SEO-företag inom koncernen var det ett utmärkt tillfälle att byta erfarenheter mellan företagen. Det känns lite märkligt att vara konkurrenter om kunderna men samtidigt kollegor då vi arbetar inom samma koncern. Jag uppskattar samarbete mer än konflikter och det var intressant att höra hur olika vi arbetar, inte minst över gränserna. Getupdated har förvärv i Frankrike, England, Sverige och USA så alla föreläsningar under resan var på engelska.

På kvällen var det fritt för egna aktiviteter och de flesta av oss passade på att fira våra framgångar med sprit i någon av barerna som fanns på båten. En båt med 300 IT-människor med olika expertis kan inte gå fel. Jag träffade massor intressanta människor med lite andra kunskaper än mig själv, vilket ju var poängen med hela resan. Designers, community-tillverkare, fotografer, server- och CMS-folk är bara några typer av folk som gav ett intressant utbyte.

Fest i hytten

Ombord på båten till Tallinn förmiddag dag 2

Morgonen började med en föreläsning om hur viktigt det är med nöjda kunder och lite senare kom en föreläsning som jag uppskattade lite mer än de andra. Alla teknikavdelningar samlades för att lyssna på en sammanställning på skillnader i hur de olika företagen arbetar och förslag på hur varje företag kan göra för att göra ett ännu bättre arbete. Jag hoppades att även vi på MediaAnalys skulle ha någonting unikt att erbjuda, något som inte de andra företagen har. Det visade sig att vi har flera unika fördelar där de andra företagen har något att lära.

Efter föreläsningen fick vi i grupper ta del av de andra företagens erfarenheter på ett mer personligt plan, på engelska då givetvis eftersom flera företag är utländska. Det gav en djupare insyn i alternativa sätt att arbeta, både för oss på MediaAnalys och de andra företagen.

Tallink Spa & Conference Hotel kvällen dag 2

Hotellet vi var på heter Tallink Spa & Conference Hotel. Rummet på hotellet delade jag med en annan tekniker (Per Renemark) och det var skönt att komma bort från den trånga båthytten. På kvällen var alla bjudna till en restaurang som heter Beer House. Mycket god mat! De första 200 litrarna med öl bjöd Getupdated på. Det blev en riktig folkfest, med bland annat estnisk folkdans. Lite senare på Beer House delades priser ut och en av våra säljare på MediaAnalys fick pris för bästa säljare. Det var inte speciellt mycket priser för oss tekniker av självklara skäl. Det är svårt att mäta en tekniker, till skillnad från säljare som visar sitt resultat svart på vitt.

På Beer House i Tallinn

Stackars Kim

Efter hotellet blev gruppen lite utspridd, vissa valde att stanna i hotellets bar, några tog sig vidare till andra ställen. Jag valde att stanna i baren och bland oss satt min arbetskamrat Kim. Under resan hade han inte turen med sig och här är några saker som inträffade:

  • Kim försökte beställa en drink men får svaret att de inte serverar drinkar så han fick nöja sig med något annat. Jag gick dit och beställde en White Russian och då gick det hur bra som helst.
  • Kim beställde jordnötter, fick en burk med mandlar.
  • Kim beställde ett glas vatten och fick betala för det. En annan beställde samma sak och behövde inte betala någonting.
  • Kim frågade en tjej på en pizzeria om det fanns möjlighet att komponera en egen pizza. Nej, det fick man inte göra. Han frågade sedan om han kunde få ta bort innehåll från en pizza och sedan lägga till valfritt innehåll från en annan pizza istället. Då gick det, vilket resulterade i att han på omvägar ändå fick komponera sin egen pizza.

Tallink Spa & Conference Hotel förmiddagen dag 3

Den mesta tiden på förmiddagen gick åt att få ordning på packning och se till att inget glömdes kvar. Jag och två arbetskamrater hann dock med att ta oss till stan för att äta pizza. Riktigt goda pizzor även om det inte fanns de varianterna man är van vid hemma i Sverige.

De flesta tog bussen tillbaka till båten men jag och ett gäng från MediaAnalys valde att gå i förväg för att kunna snabbare checka in. Det var övervägande väldigt kallt i Tallinn under tiden vi var där.

Superbikes på båten

Ombord på båten till Stockholm kvällen dag 3

Det nästan första vi gjorde när vi kom ombord på båten var att gå in i spelhallen.

Jag och mina hyttkamrater bestämde snart att vi skulle gå och lägga oss tidigt. Så blev det inte utan vi tog tillfället i akt att passa på att ha kul sista kvällen på båten. Det hände mycket kul, även om det blev lite sent. Jag träffade dessutom Karneteg som hastigast (vVD för Getupdated), vilket är första gången.

Hemfärden dag 4

Redan klockan 10 på morgonen skulle vi vara ute ur hytten. I tullen fanns en knarkhund och ganska hård bevakning. I Tallinn däremot fanns ingen bevakning alls, var bara knalla rakt in. På hemresan käkade vi i Nyköpingsbro, riktigt stora hamburgare, säkert 300 gram och det behövdes. Jag somnade i bussen till filmen Shrek 3.

Mer info om resan finns att läsa här:

Kommentarer är avstängt.