Sär skrivning vanligt bland svenskar

2008-02-19 @ 15:44

Särskrivning

För några dagar sedan var jag på konferensresa. Bilden visar en skylt som jag möttes av på vägen till incheckningen. Kan du se felet? Övre raden är skriven på svenska (så långt det är möjligt) och raden längst ner är på engelska. Skylten visar vart man ska gå för att komma vidare: ”Check-in & Kassa ärenden”.

Om man inte har några kassa ärenden, vart går man då? I engelskan däremot använder man ofta särskrivning eftersom språket är uppbyggt annorlunda. Raden på engelska är mer korrekt skriven eftersom ”Cash-desk” är sammansatt med ett bindestreck.

Detta är långt ifrån det första fall av särskrivna skyltar jag sett men det är den första där jag lyckats ha kameran i handen, samt att betydelsen av meningen plötsligt blir något annat när orden är delade. Någon har gjort en design till skylten, den har säkerligen fått ett godkännande av någon annan och tryckts av en tredje, satts upp av en fjärde person och i inget av dessa led har någon reagerat eller sagt ifrån.

Engelskans påverkan på svenska språket

Det har blivit vanligare med särskrivning på senare tid, men varför? Jag har två teorier som jag anar ligger till grund för detta. Det ena är engelskans intåg i unga svenskars liv. Ungdomar idag surfar på internet mer än någonsin och lär sig därför engelska snabbt och eftersom man i engelskan särskriver de flesta ord kan det vara lätt att även ta till sig detta i svenskan.

SMS – Största boven till särskrivning?

Min andra teori är för mig en kanske ännu större faktor till ökad särskrivning bland unga svenskar. Det handlar om skickande av SMS. Mobiler har en funktion som gör att den gissar på vad man kan tänkas vilja ha för ord, men för sammansatta ord fungerar det oftast inte så bra. En lösning på detta är att särskriva orden eftersom mobilen känner igen orden var för sig. Få personer sätter sedan samman orden igen utan låter dessa vara särskrivna, kanske av lathet, kanske av okunskap. Vid skrivande av SMS kan detta sedan bli en vana som även sätter sig i skrivandet på nätet, i tidningar osv.

Exempel på särskrivningar

Lite av en klassiker bland särskrivningar är Amy Diamonds chatt med Aftonbladet. Hon svarar bland annat ”Det känns jätte bra!! Jätte roligt!!”.

Jag är en av dem som reagerar när jag läser en text som innehåller särskrivningar och jag tycker att det ser allmänt illa ut. Jag hoppas att det här ska belysa problemet så vi får färre fall av särskrivningar i framtiden.

(rubriken är särskriven med flit)

RSS-feed för kommentarer

Ett svar till “Sär skrivning vanligt bland svenskar”

  • Inge-Gerd
    2009-12-29 @ 19:00

    Hejsan, har förstått att vissa människor tycker illa om särskrivningar. Själv bryr jag mig inte så mycket om de. Finns viktigare saker att bry sitt huvud om kan jag tycka. Jag har mycket med dyslektiker att göra, huvudsaken för mig är att att jag förstår vad som menas (skrivs). Sen kan jag hålla med om att offentliga skyltar som du påvisar ”kassaärenden” ska skrivas rätt.
    Mvh I-G