Gratis Notepad++ Nu med FTP-stöd

2008-01-18 @ 13:31

Notepad++

Vilket är den bästa editorn för att koda hemsidor i? Vilket är det bästa FTP-programmet? Personligen tycker jag det smidigaste är om man kan kombinera dessa olika program för att slippa växla fönster. Här tar jag upp några program i jämförelse och mina erfarenheter av dem.

Visual Studio – För Microsoft-användare som har datorkraft och pengar

För de som programmerar ASP eller ASPX är Visual Studio antagligen en arbetsmiljö man troligen knappt kan klara sig utan. Den största fördelen jag finner med Visual Studio är att man kan skriva en punkt och den ger sedan förslag på vad man kan skriva. Nackdelen är att det kostar pengar om man ska ha hela miljön och drar en del av datorns resurser.

Dream Weaver – Bra tanke men känns lite väl omständigt ibland, kostar pengar

Jag har tidigare provat på Dream Weaver och tyckt att tanken varit bra. Det går att växla mellan kod-läge och design-läge. Det finns även inbyggt så att man kan skicka filerna till ett FTP-konto. Den delen blev jag dock aldrig helt klok på, onödigt krångligt. Programmet tar ett litet tag att ladda in och kostar dessutom pengar.

Notepad++ – Gratis, enkelt och nu med inbyggt FTP-program

Den senaste tiden har jag övergivit det ena programmet efter det andra som har kostat pengar, bytt ut dessa mot gratisprogram istället. För den som tycker gratis är gott är Notepad++ riktigt lysande. Det laddas in blixtsnabbt och man arbetar väldigt snabbt i det, delvis på grund av ett enkelt interface men framför allt för att man har flikar att växla mellan.

En nyhet som jag blivit mycket glatt överraskad över är att det nu finns inbyggd FTP. Det påminner därför lite om Dream Weaver som också har det stödet. Jag suckade innan jag skulle testa hur det fungerade, på grund av dåliga erfarenheter, men jag kunde inte bli nöjdare. Det var bara att mata in FTP-uppgifterna för att skapa sin FTP-profil och koppla upp. Det som händer är att man får upp ett träd, liknande utforskaren. För att ladda en fil kan man dubbelklicka på den och trycker man CTRL + S (spara) så sparas filen direkt till FTP-servern, helt utan att den behöver mellanlagras på hårddisken. Givetvis kan man spara på hårddisk också om man önskar.

Nackdelar då? Jodå, det finns några. En av dem är att Notepad++ saknar en bra funktionskomplettering vid punktnotation som jag tidigare nämnt att Visual Studio har. Det finns en sådan funktion även i Notepad++ men den är inte i närheten så bra och enligt mig inte ens användbar. En annan nackdel har länge varit att programmet inte har så snygg design, men detta har på senare tid blivit bättre. Deras hemsida är dock en total katastrof.

Kommentarer är avstängt.