”Smart” säkerhet i Windows Vista

2007-08-05 @ 20:09

Windows Vista ska vara det säkraste operativsystemet från Microsoft någonsin. Det kan också vara det mest irriterande operativsystemet från Microsoft.

Det som jag irriterar mig på är hur Microsoft tenderar att lösa sina säkerhetsproblem. Min uppfattning är att bra säkerhet ska påverka användarens sätt att arbeta så lite som möjligt. Hög säkerhet ska finnas, men inte synas.

UAC (User Application Control)

I Windows Vista finns det något som kallas för UAC (User Application Control) och så fort man ska installera ett program får man frågor som något i stil med ”Ett oidentifierat program vill komma åt datorn. Fortsätt / Avbryt”. De första 5-10 gångerna reagerar man och funderar på om det verkligen är något skadligt program som försöker startas. Efter ett tag reagerar man inte längre utan klickar bara ”Fortsätt” utan eftertanke, vilket i längden gör frågan helt överflödig. Att köra Windows Vista känns ibland som att köra Windows XP med spyware installerat. UAC går dock att stänga av och hur man gör står på IDG.

Defender raderar program

Något jag också har provat är Windows Defender och inte heller där blev jag imponerad. Första gången jag testade det var det visserligen på beta-stadiet och då hade jag spyware i datorn som jag ville bli av med. Den hittade inte mina spyware och det enda hot den hittade var Firefox. Andra gången jag testkörde programmet tog Defender bort min installation av Messenger Plus! vilket är ett tredjepartsprogram till MSN Messenger. Båda dessa har gemensamt att de inte utgör något hot mot användaren samt att båda utgör hot mot Microsofts produkter, då Firefox är en konkurrent mot deras Internet Explorer och Messenger Plus! utnyttjar deras MSN Messenger-klient. Är det bra säkerhet?

MSN Messenger censurerar meddelanden

Jag använder dagligen MSN Messenger och det som många inte vet är att meddelanden med visst innehåll censureras bort. En text som innehåller ”.info” eller ”download.php” filtreras bort. Mer om det står på Gate 303. Vad som mer censureras bort vet jag inte men jag kan tänka mig att det är fler. Dessa filter har antagligen lagts in med tanke på säkerheten men irriterar nog många användare som t ex har sin hemsida på en .info-adress och vill sprida den till sina vänner. Är det bra säkerhet?

Skott över mål

Som det säkert märks är jag inte överförtjust i det sätt som Microsoft arbetar med säkerhet på. De slänger upp fler ”popup”-fönster än någonsin, frågor som man måste ta ställning till. De ser program som spyware som sedan avinstalleras i Defender och de censurerar bort text som användare skriver in i MSN Messenger. Är det bra säkerhet? Nä, jag tycker inte det och jag hoppas att de kan flytta säkerhetsproblemen ”bakom” systemet, där det inte kräver användarens beslut.

RSS-feed för kommentarer

3 svar till “”Smart” säkerhet i Windows Vista”

 • Kristoffer Forsgren »
  2007-08-05 @ 21:58

  Det finns ett sätt att få en säkrare tillvaro, dessutom en tillvaro där man som användare inte behöver gripa in stup i kvarten för att svara på frågor eller interagera i onödan… =)

  Man slipper med andra ord tjatet från UAC helt och hållet utan har i stället en säkerhetsfunktion som faktiskt fungerar som den borde.

  • Karma
   2009-10-12 @ 8:55

   För att inte tala om ett mycket mindre utbud av både spel och nyttoprogram!

   Det är genialiskt!

   Eller så stänger man av UAC och slipper lära sig ett helt nytt operativsystem.

   Jag har inget direkt emot mac, men jag är lite trött på argumentet att mac är säkrare/mindre krånglig, som om att det bara är att gå in i affären och säga ”mac” och plötsligt är all mjukvara man är van vid och det arbetsflöde man lärt sig under flera år automatiskt tillgängligt på din nya mac. Vilket det naturligtvis inte är – långt ifrån.

 • Patz
  2007-11-25 @ 21:59

  Den första rubriken låter ungefär som när man installerar ett program och får ett liknande ”Accepterar/godkänner du avtalet?”. Det avtalet som det syftar på brukar ju vara ganska långt och jag tror helt ärligt på att ingen läser dem längre. Jag har då inte läst ett sådant avtal på flera år då det är alldeles för mycket text för att jag ens ska orka läsa. Kanske är det gjort medvetet för att man inte ska läsa och sen ska de säga, ”Du har brutit mot vårt avtal” för att sedan polisanmäla eller liknande. Haha… Och det där om att Defender tar bort saker som inte är en Microsoftprodukt förvånar mig inte. De har ju tvingats att tillåta installation av tredjepartsprogram (vilket inte var möjligt tidigare), men det är inget som säger att Windows måste få programmen att stanna kvar i datorn. Dessa saker du skrev om är några av de anledningar som gör att jag har beslutat mig för att sitta kvar med mitt XP då jag inte ser någon större anledning att uppgradera för flera tusen kronor. Snygg sida förresten, trots att jag inte är så förtjust i ljusblått och rosa. Men men, färgerna kan ju inte passa alla i smaken, huvudsaken är ju att du gillar den… :)