Typsnitt på webben

2007-08-03 @ 20:07

Vilka typsnitt bör man använda på webben och varför? För att få texter att se riktigt bra ut på webben kan det innebära en hel tel testande innan man lyckas sätta rätt typsnitt på rätt ställe.

Använd vanliga typsnitt

Det första man bör tänka på är att undvika ovanliga typsnitt, eftersom de flesta inte har det installerat. Här kommer en lista på de typsnitt som finns i Windows XP, där man även får se hur de ser ut (eftersom de visas som bilder). Det är dock inte säkert att Linux och OSX har alla dessa typsnitt som standard.

sIFR – möjliggör ovanliga typsnitt

Om man ändå vill envisas med att använda udda typsnitt som systemet normalt sätt saknar finns det alternativ. Det jag känner till är sIFR som med hjälp av Flash och Javascript skapar texter. Man behöver dock inte ha några kunskaper i något av dessa för att kunna använda det. För den som använder sig av sökmotoroptimering kan jag nämna att texten fortfarande ses som text av webbläsaren vilket gör att den fortfarande är sökbar för sökmotorerna. Saknas Flash eller Javascript för användaren visas texten som med standardtypsnitt.

Stora och små typsnitt

Georgia, är ett relativt snirkligt typsnitt. Typsnitt av den typen lämpar sig bäst i lite större format, som t ex rubriker. För små texter lämpar sig enklare typsnitt för att förbättra läsbarheten. Arial är enligt mig det bästa typsnittet för små eller riktigt små texter på webben, men många föredrar Verdana.

Undvik standard-texter

Något som jag tycker att man ska försöka undvika är standard-texter och standard-färger på text och länkar. Blå och lila länkar (som är standard) kan lätt se lite amatörmässigt ut. Om man beslutat sig för att använda svart text mot exempelvis vit bakgrund så kan ett tips vara att inte sätta färgen till helsvart. Färgen #333333 som är en gråton nära svart kan ge en mjukare och behagligare läsupplevelse.

FontFinder – Ta reda på vad andra använder

Ibland kan man inspireras av andras texter på nätet. Om du använder Firefox så kan i så fall FontFinder vara ett bra tillägg. Du markerar en text, högerklickar och väljer FontFinder. Då visas all den information du kan tänkas behöva om den text du just markerat t ex färg, storlek och typsnitt.

UrbanFonts och DaFont – Bästa fontsidorna

Ska man göra loggor och bilder för webben, kan man behöva lite snyggare typsnitt än vad som finns att tillgå i systemet från början. Då kan UrbanFonts eller DaFont. vara två bra ställen att hitta gratis typsnitt på. Båda sidorna har bra förhandsvisning på sina typsnitt.

Prova först i bildbehandlingsprogram

En tidsbesparning kan vara att prova typsnitt och dess färg i ett bildbehandlingsprogram innan koden skrivs för att se hur de harmonerar med varandra. Mina tips här är bara en fingervisning om vad som skulle kunna vara bra. Låt ögat ha sista ordet!

RSS-feed för kommentarer

2 svar till “Typsnitt på webben”

 • Lisa
  2009-12-17 @ 12:29

  Hej Jens!

  Läste ditt inlägg här och vart väldigt nyfiken på Georgia typsnittet du pratar om att du använder i Rubriker. Jag läser på universitet och ska använda lite typsnitt för en hemsida, har studerat Georgia noggrant och den har ”fötter” som en antikva. Den du har på din sida gillar jag, men likar inte Georgia eftersom den saknar fötter. Pratar du om rubrikerna i ett annat dokument? Min huvudfråga är vad du använt på rubrikerna här, skulle jätte gärna vilja använda det. Tack för svar!

  Varma Hälsningar
  Lisa

  • admin
   2009-12-17 @ 12:40

   Hej Lisa!

   Du är uppmärksam! Det stämmer att det inte är Georgia som jag använt. Jag släppte min nya design för några dagar sedan och nu använder jag inte Georgia.

   Typsnittet heter Anivers.

   Jag får se till att uppdatera mitt inlägg. Tack för din kommentar!