Validera din hemsida

2007-08-02 @ 19:51

För att inte hemsidan man skapar ska bära sig konstigt åt i olika webbläsare bör man validera den. Det är också en bra förebyggande åtgärd för att inte få problem i framtiden.

W3C – standarden för XHTML och CSS

W3C har satt upp en standard, ett regelverk för hur hemsidor ska skrivas för att fungera korrekt. För att provköra koden används W3C Validator. Där skriver man in adressen till hemsidan och klickar på ”Check”. Därefter får man en lista på de fel man har och finns inga fel så får man en grön bock.

HTML Validator – Ett Firefox tillägg

Är man Firefox-användare finns det smidigare metoder. Det jag använder är ett tillägg som heter HTML Validator. Under tiden man surfar visar det om sidan man besökt innehåller fel eller ej, grön, gul eller röd beroende på hur allvarligt fel det är. Så länge bocken är grön håller man sig på banan, mycket smidigt. För att vara helt säker, bör man ändå använda W3C Validator då HTML Validator inte alltid hittar alla fel.

WebXACT – Går på djupet

Vill man testköra sidan för andra typer av fel, t ex felaktiga länkar så är WebXACT att rekommendera. Den går verkligen på djupet och hittar väldigt mycket.

Testkör för alla webbläsare

Det viktigaste är kanske ändå att testköra hemsidan i de olika webbläsare som finns. Har man PC så kan man ladda ner Opera, Safari, Firefox och Internet Explorer. Internet Explorer är det som brukar ställa till mest problem eftersom Microsoft envisas med att inte följa standarden, men det mesta brukar gå att lösa.

IE NetRenderer – Webbplats som ritar hemsidan i IE5.5, IE6 och IE7

Sitter man med Internet Explorer 7 och samtidigt vill testköra sidan i Internet Explorer 6 kan det bli svårt. Då är det tur att IE NetRenderer finns. Den ritar upp hur hemsidan ser ut i IE5.5, IE6 eller IE7.

Standarden följs dåligt

De flesta hemsidor på internet följer inte standarden, inte alla webbläsare heller, även om det blir bättre. Efter denna artikel hoppas jag att det blir ännu bättre.

RSS-feed för kommentarer

Ett svar till “Validera din hemsida”

  • sandra »
    2013-05-06 @ 16:24

    hur kan jag rätta felen på min hemsida?

    Svara

Lämna en kommentar