Imponerande färgblandare online

2007-07-29 @ 17:37

Webbapplikationen Color Sheme 2 är riktigt avancerad och räknar ut färgteman så som du vill ha dem. Det är lätt att använda, bara klicka runt och se vad som händer. Det finns mycket inställningar för att kunna täcka in de flesta typer av färgtema man kan tänkas behöva. Trivs man inte med starka färger så växlar man till t ex ”Light pastel” istället. De olika inställningarna är så pass lätta att förstå att jag inte tänker gå igenom dessa här.

Varför ska man då använda en applikation av den här typen när man kan välja färger själv? Ibland kan det vara svårt att hitta bra färger som harmonerar med varandra. Vissa färger ligger för nära varandra och känns därför fel i ögonen (t ex röd mot rosa). Man skulle kunna jämföra fenomenet med falsk sång inom musiken, där de falska tonerna ligger nära men ändå inte helt i fas. Andra färger ger flimmerverkan (t ex stark röd mot stark blå).

Det man inte får glömma bort är att ögat alltid bör avgöra om färgerna passar syftet eller ej. Applikationer av den här typen är mer eller mindre avancerade verktyg, till för att underlätta arbetet, men låt ögat få sista ordet.

Kommentarer är avstängt.