Bildvisare till din hemsida

2007-07-29 @ 17:52

Om man har en hemsida innehållandes bildgallerier kan det vara läge att fundera på att lägga in en gratis bildvisare för att förbättra användarupplevelsen. Det gör att man slipper komma bort från den sida man befinner sig på.

Att använda Flash kan vara en god idé för att få snygga bildgallerier men de alternativ jag kommer presentera är skrivna i Javascript. Förhandsvisning av bildvisarna finns på de webbplatser jag länkar till.

Lightbox 2

Det som antagligen är den mest vanliga bildvisaren i Javascript är Lightbox 2. Klickar man på en bild öppnas den med en trevlig effekt och lägger sig ovanpå webbplatsen vilket gör att man fortfarande befinner sig på sidan och slipper backa sig tillbaka. Någonting som är användbart är möjligheten att ställa in vilka album man använder sig av. När detta är gjort kan man växla mellan bilderna utan att gå tillbaka till galleriet.

Slimbox – en lightbox 2 klon

Det här är en klon, kopia av Lightbox 2. Den ser identiskt lika dan ut rent grafiskt, men koden är väldigt mycket mindre. Slimbox är den jag använder på min egen webbplats just nu när detta skrivs.

Greybox

En annan trevlig bildvisare är Greybox. Den är väldigt lik Lightbox 2 i sitt tankesätt. Skillnaderna är små och det är en ren smaksak vilken man trivs bäst med. Jag kan förvarna om backa-knappen i Firefox inte fungerar efter användningen av Greybox. I alla andra webbläsare fungerar det dock.

TripTracker Slideshow

Yttligare en klon är TripTracker Slideshow och är en bildvisare som jag själv inte har några större erfarenheter av, då jag inte provat att installera den. Den är väldigt lik de ovannämnda och verkar vara ett vettigt alternativ.

ClearBox

Sedan har vi ClearBox som dessvärre ännu inte har sin webbplats på engelska. Det kan vara den snyggaste lösningen av dem. Den är bäst lämpad till fotografier, då den skalar om sig så att alltid bilden får plats i webbläsaren. Till design och layout är den inte fullt lika lämpad eftersom den typen av detaljer kan behöva sin fulla upplösning för att se bra ut. Jag vill utfärda en liten varning för att koden är extremt komprimerad, för att den ska bli extremt liten, vilket gör att chanserna är små att på ett smidigt sätt kunna koda om den här bildvisaren efter eget huvud.

Highslide

De jag beskrivit ovan fungerar alla på liknande sätt. Highslide är någonting annat. Klickar man på en bild så förstoras galleribilden upp till sin fulla storlek. Man kan om man önskar klicka upp flera bilder utan att först behöva stänga den föregående bilden. En trevlig funktion är att man kan flytta runt dem genom att bara hålla nere vänster musknapp och dra. Det är praktiskt om man har klickat upp många bilder. Nackdelen är att det kostar pengar för företagsbruk. För privatbruk är det gratis.

SmoothGallery

Någonting som också skiljer de andra är SmoothGallery. Fördelen med SmoothGallery är om man vill slippa känslan av att något poppar upp. Här växlar man bild direkt i en ruta med hjälp av pilar, framåt och bakåt. Vill man komma åt galleriet ligger det från början dolt och kommer fram när man håller musen över ett fält, mycket smidigt. Det finns också möjlighet att kunna ställa in tid mellan bilderna om man söker ett bildspel.

RSS-feed för kommentarer

2 svar till “Bildvisare till din hemsida”

 • Janne
  2008-09-15 @ 21:49

  Hej Jens!

  Du har en fin sida med mycket bra info…
  Jag har laddat ner en provversion av Dreamweaver…och är helt nybörjare tyvärr!
  Jag undrar om du möjligen kan hjälpa mig att få till det med slimbox?

  Jag har en serie bilder jag skulle vilja snyggt lägga på en hemsida men lyckas tyvärr inte.
  Har laddat ner slimbox men sedan är det stop!

  Har du möjlighet att göra en kort beskriving hur jag laddar upp bilderna på en sida med hjälp av slimbox?

  Med vänliga hälsningar

  Jan Kansanen

 • André
  2008-12-09 @ 21:50

  Tack!