WordPress som CMS-verktyg

2007-07-21 @ 16:45

WordPress som CMS-verktyg (content management system), är det möjligt? Det var frågan jag själv ställde mig för inte allt för länge sedan. Nu har jag svaret.

Vad är ett CMS-verktyg?

Ett CMS-verktyg är ett verktyg som skapar möjligheten att kunna på ett enkelt sätt kunna administrera sidorna på en hemsida, utan att behöva ge sig in i koden. Ett administrationsverktyg för hemsidor helt enkelt. Det finns många företag som erbjuder den här typen av verktyg, vissa kostar pengar, andra är gratis.

Joomla vs WordPress

Jag har provat på två stycken verktyg för detta. Det är Joomla och WordPress. Båda är gratis. Joomla uppfyllde inte mina förväntningar så jag beslutade mig för att prova på WordPress istället. WordPress är i grunden ett bloggverktyg, men är så pass utvecklat att det går att använda som CMS-verktyg.

Mina krav på CMS-verktyget

Vad hade jag då för krav? Det viktigaste var att jag skulle kunna bygga upp en mall för styrandet av innehållet så pass bra som om det vore kodat i ren HTML. Mallsystemet är mycket bra även om det finns småsaker man kan irritera sig över. Något som jag anser viktigt är att det ska generera bra HTML-kod som följer de standarder som W3 har satt upp. Det lever WordPress upp till utan problem. Det skulle också givetvis vara busenkelt att administrera genom admin-delen. WordPress klarar även detta.

WordPress plugins / instickningsprogram

Som en ren bonus finns det många användbara plugins / instickningsprogram som man kan lägga till utan krångel. De jag har installerat på jenst.se när detta skrivs är:

WordPress, bra men kan bli ännu bättre

Resultatet då. Jag skulle ge WordPress som CMS-verktyg 4 av 5 i betyg då jag anser det är det bästa för mina behov, men samtidigt har lite småsaker som fortfarande kan utvecklas. jenst.se är byggd med WordPress i grunden så den här sidan visar lite av dess möjligheter.

RSS-feed för kommentarer

Ett svar till “WordPress som CMS-verktyg”

  • William »
    2008-12-25 @ 20:00

    Håller fullständigt med! WP är riktigt bra om man bara ger det lite tid och hittar rätt plugins. Trevlig site förresten.